Politika

"Zločin koji traje" Borenović naglasio da je "Oluja" dan tuge za srpski narod

Današnji dan, 4. avgust, zauvijek će ostati dan tuge i sjećanja za cjelokupni srpski narod. Ovo je i dan opomene da je u današnjem svijetu pravda relativan pojam i da ne stigne uvijek one koji su počinili najsurovije zločine, budući da za zločine u akciji "Oluja" nikada niko nije kažnjen. To je zločin koji traje.

branislav borenović lider pdp-a
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Rekao je ovo predsjednik PDP Branislav Borenović povodom obilježavanja 28. godišnjice protjerivanja i ubijanja Srba sa područja Republike Srpske i Republike Srpske Krajine u akciji “Oluja”.

Borenović podsjeća da je za nekoliko dana sa područja gdje su oduvijek živjeli protjerano najmanje 220.000 Srba, ubijeno više od 2.000, a da je uništeno preko 20.000 kuća.

Pročitajte još

– Kako god to međunarodni politički sudovi kvalifikovali, jasno je da je “Oluja” za cilj imala svjesno istrebljenje srpskog naroda sa jednog prostora, odnosno da je počinjen genocid, i to drugi u jednom vijeku koji smo doživjeli od strane ustaških i neoustaških zločinaca – poručio je Borenović.

Lider PDP je istakao da će na onima koji proslavljaju i veličaju genocid počinjen u “Oluji” ostati vječni biljeg sramote.

– Jadno je i tužno što i danas, u evropskoj Hrvatskoj, najviše državno rukovodstvo njeguje tuđmanovsku ideologiju i slavi ovaj tužni dan. Ono što je u civilizovanom svijetu za sram, to oni slave. Ali, davno je napisao veliki Dučić ono što oni ne znaju, niti mogu znati: “Lovor ne niče s bunjišta i kala, on je za heroje, a ne za ubice” – zaključio je Borenović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu