Politika

"Sigurno je da nećemo odustati" Borenović na konferenciji o unapređenju izbornog integriteta u BiH

Predsjednik PDP, Branislav Borenović, prisustvovao je danas konferenciji na temu unapređenja izbornog integriteta u BiH u organizaciji Transparensi internešnela.

Branislav Borenović sjedi
FOTO: PDP

Osnovne teme konferencije su bile problemi u izbornom procesu, nedostaci zakonskog okvira i prijedlozi za poboljšanje. Кao neko ko godinama ukazuje na malverzacije u izbornom procesu i predlaže rješenja za njegovo poboljšanje, ko se bezbroj puta obraćao pravosuđu zbog izbornih prevara, čuti dodatne prijedloge je uvijek korisno – rekao je Borenović.

Istakao je da je izborni proces izgubio smisao zbog evidentnih izbornih prevara koje nisu procesuirane.

Pročitajte još

– Insistirali smo na ponavljanju lokalnih izbora u Doboju, što je na kraju pokazalo da se samo u tom gradu manipulisalo da desetinama hiljada glasova, ali ni dan-danas, tri godine kasnije, nemamo sudski epilog, niti otkrivene nalogodavce te krađe – rekao je Borenović.

On dodaje da je po priznanju samih članova CIК BiH i na osnovu ponovnog brojanja, utvrđeno na većini biračkih mjesta na proteklim izborima da se manipulisalo sa glasovima za nivo predsjednika Republike Srpske, a vrlo vjerovatno da se isto radilo i na drugim nivoima, samo što je ovo otkriveno zahvaljujući kontrolnom brojanju.

– Oba ova primjera, ponovljeni lokalni izbori u Doboju i ponovljeno kontrolno brojanje glasova za predsjednika Republike Srpske pokazuju ogromne razmjere izbornih prevara. Podnosili smo krivične prijave protiv više desetina osoba za koje imamo osnovane sumnje da su nalogodavci ili su direktno provodili izborne prevare, ali koliko sam upoznat, do sada smo izjave dali samo Vukanović, Šarović i ja, koji smo podnijeli prijave – rekao je Borenović.

Kaže da sve ovo pokazuje da ima mnogo prostora, odnosno da je neophodno unapređenje izbornog procesa.

– Potrebno je riješiti pitanje registracije “fantomskih” političkih subjekata i nezavisnih kandidata, unaprijediti rad biračkih odbora, jer smo vidjeli da su oni ozbiljan problem izbornog procesa, učiniti efikasnijim i vjerodostojnim identifikaciju birača, uvesti skeniranje glasačkih listića, regulisati institut vanrednih izbora… Na taj način je moguće obezbijediti poštenije i transparentnije izbore – istakao je Borenović.

Ističe da sve ovo pokazuje da čitav proces uspostavljanja povjerenja u izbore vrlo važnu ulogu ima i pravosuđe i CIК BiH, koja mnoge stvari može uraditi po službenoj dužnosti.

– Naravno, svjestan sam da će biti vrlo teško donijeti izmjene Izbornog zakona kroz parlamentarnu proceduru, jer to može imati prohodnost u Predstavničkom domu, ali teško i u Domu naroda, jer tamo ključnu ulogu ima SNSD koji je do sada svaki put stopirao izmjene Izbornog zakona. Ali sigurno je da nećemo odustati i da ćemo nastaviti da se borimo za zakonite i fer izbore – zaključio je Borenović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije