Politika

Zločin nad JNA opet nije obilježen u Dobrovoljačkoj: Bošnjaci mogu u Prijedor, Srbi ne mogu u Sarajevo

Prošlo je 29. godina od napada snaga tzv. Armije BiH 3. maja 1992. na kolonu vozila JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu. I nakon toliko godina nadležni u Sarajevu nemaju sluha za ljude iz Republike Srpske, koji žele da odaju počast nastradalim vojnicima.

Zločin nad JNA opet nije obilježen u Dobrovoljačkoj: Bošnjaci mogu u Prijedor, Srbi ne mogu u Sarajevo
FOTO: SRNA

Predsjednik Odbora za zaštitu Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović, kaže za Srpskainfo da Srbima nikada nije bilo dozvoljeno da uđu u nekadašnju Dobrovoljačku ulicu, danas Ulicu Hamdije Kreševljakovića i odaju počast stradalima.

– Dozvoljeno je samo da se na godišnjicu stradanja dođe u ulicu prije nekadašnje Dobrovoljačke i tu su vijenci polagani – kaže Radanović.

On dodaje da MUP Kantona Sarajevo, kojem se podnosi zahtjev za okupljanje, nikad to nije odobrio.

– Oni su uvijek obrazlagali da ne mogu iz bezbjednosnih razloga da dozvole ljudima iz Srpske polaganje vijenaca. Onda su naši prihvatali sugestiju MUP da se vijenci postave na nekih 100 do 200 metara od Dobrovoljačke. Žalosno je da jedna majka svake godine dolazi da oda počast stradalome sinu, ali ni njoj nije dozvoljeno da priđe mjestu stradanja – kaže Radanović.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Đorđe Radanović

Dodaje da se dešavalo prethodnih godina da vijenci koji su polagani, ne opstanu ni sat vremena.

– Odmah ih neko baci, završe u kontejneru ili u Miljackoj – priča Radanović.

Pročitajte još

On ne vidi razlog zašto se Srbima ne bi dozvolilo polaganje vijenaca u Dobrovoljačkoj, kao što je Bošnjacima dozvoljeno da odaju počast na mjestima stradanja bošnjačkog naroda.

– Niko ne pravi problem u Prijedoru da se obilježi Dan bijelih traka, na trgu, u centru Prijedora. Niko nije napadao ljude ili stvarao probleme zbog toga, a ovdje je problem da dođe 15 ljudi da polože cvijeće – kaže Radanović.

On navodi kako je prošle godine na obilježavanje stradanja Bošnjaka u Kalinoviku dolazio lider SDA Bakir Izetbegović, kao i stotine ljudi, a da nikome nije palo na pamet da izazove nered zbog toga.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić, kaže za Srpskainfo da iz Srpske pomen ubijenim vojnicima JNA odaju u Istočnom Sarajevu, ali da je na prijedlog SPC ove godine događaj pomjeren za sedam dana, zbog vrskršnjeg ponedeljka koji je bio trećeg maja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Istina je da nama nikada nisu dali da dođemo na mjesto stradanja, a pogotovo ne da se tamo postavi spomen ploča. Za razliku od Bošnjaka koji na svako mjesto stradanja njihovih sunarodnika dolaze bez ikakvih problema, čak postavljaju i obilježja i spomen ploče, nekada i sa provokativnim i netačnim natpisima, kao što je bio slučaj u Višegradu da kažu da se tamo desio genocid – kaže Savčić.

Stradali

Porodice stradalih 29 godina čekaju da se utvrdi ko je kriv za smrt ubijenih vojnika JNA, ali još nema optužnica koje bi riješile ovu dilemu. Istragom je, po navodima Tužilaštva BiH, utvrđeno da je tokom napada ubijeno sedam i ranjeno 14 osoba. Ipak, od zvaničnika RS čujemo da su za samo nekoliko dana mučki ubijena 42 pripadnika ЈNA, 71 je ranjen, dok ih je 207 zarobljeno. Prema nacionalnom sastavu, ubijena su 32 Srbina, šest Hrvata, dva muslimana i dva Albanca, među kojim 10 oficira, 28 vojnika i četiri građanska lica koja su radila u ЈNA.

Prihvati notifikacije