Digitalna Srpska

Značajan iskorak u ZAŠTITI ONLAJN PRIVATNOSTI: Gugl objasnio kako planira da smanji praćenje korisnika

Gugl je zvanično najavio planove o postepenom eliminisanju eksternih kolačića, kao glavni dio svoje "Privacy Sandbox" inicijative.

google gugl telefon ANDROID
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovaj pristup će biti sproveden u fazama i započeće testiranjem na 1 odsto korisnika početkom 2024. godine, nakon čega će biti sprovedeno opširnije eliminisanje eksternih kolačića tokom trećeg tromesečja sljedeće godine.

Eksterni kolačići predstavljaju kodove za praćenje koje sajtovi podešavaju i koriste se primarno za onlajn oglašavanje i praćenje navika korisnika na različitim veb lokacijama. Oni pomažu oglašivačima da kreiraju profile interesovanja korisnika, nakon čega mogu da im nude konkretnije reklame.

Međutim, isti ti eksterni kolačići mogu da se iskoriste i za praćenje korisnikovih navika tokom pretraživanja sajtova koje posjećuje, što dovodi do gubljenja privatnosti.

Odluka kompanije Gugl da eliminiše eksterne kolačiće predstavljaće značajan iskorak u zaštiti onlajn privatnosti. Proces ima za cilj da smanji praćenje korisnika širom veba, a da istovremeno omogući da najbitniji onlajn servisi ostanu lako dostupni.

Pročitajte još

Gugl će tokom perioda testiranja predstaviti privremena rješenja i kontrole koje korisnici mogu da primjene za kolačiće koji budu izuzeci na određenim sajtovima u Hromu, kako ne bi došlo do prekida u radu, piše B92.

Kompanija planira da za Hrom implementira bezbjedniji pristup i očekuje da će i ostali pregledači primjenjivati slične strategije.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije