Svijet

4. decembar kroz istoriju: Umro posljednji vladar iz loze Nemanjića

Stefan Uroš V Nemanjić, poznatiji kao Stefan Uroš Nejaki, bio je sin i nasljednik cara Dušana, a vladao je od 1355. godine.

Uroš Nejaki, freska
FOTO: WIKIPEDIA

Kao posljednji vladar iz loze Nemanjića, jedini sin cara Dušana i njegove supruge Jelene, bugarske princeze, preminuo je na današnji dan, 4. decembra 1371. godine, par mjeseci poslije srpskog poraza u bici na Marici.

Stefan Uroš V, sa manje od 19 godina, bio je nedorastao za ogromno nasljedstvo, a i kasnije, kad je postao zreo čovjek, nije pokazivao očeve sposobnosti. Nije bio ni dobar vojnik, ni mudar državnik, ni vješt taktičar, već čovjek slab, bez volje i bez energije, bez talenta i autoriteta, više okrenut duhovnom nego materijalnom.

Narodno predanje dalo mu je odavno naziv Nejakog, koji se može primjeniti koliko na njegovu mladost, toliko i na njegove intelektualne osobine. Savremeni srpski ljetopisi, koji su o njemu pisali s vidljivim saučešćem, govore za njega, da je bio “po istini krasan i dostojan divljenja po izgledu”, ali “mlad smislom”; da je odbacivao staračke savjete, a pričao i volio savjete mladih i da je stoga loše prošao.

Novi srpski car nije uspijevao zaštititi svoju državu, ni od napada spolja, ni od unutrašnjih potresa.

Poslije velikih Dušanovih osvajanja, car Uroš postaje žrtva bahatosti vlastele koja se naglo obogatila u prethodnim ratovima i pljačkama. Infrastrukturna nepovezanost novih teritorija carevine s jezgrom otežala je uspostavljanje reda i državnih instrumenata.

Pročitajte još

Za vrijeme njegove vladavine, 1365. godine, za suvladara je okrunjen kralj Vukašin Mrnjavčević s očekivanjem da će njegovi potomci (Marko Mrnjavčević) naslijediti carsko prijestolje jer Uroš nije imao potomaka.

Kasnije se proširila priča da je kralj Vukašin lišio cara ne samo prestola nego i života, što ne odgovara istorijskim činjenicama s obzirom da je Vukašin poginuo u bici na Marici.

Crkva je oglasila Uroša za mučenika i uzela ga u seriju svojih svetitelja, više od 200 godina poslije njegove smrti.

Poslije smrti cara Uroša srpska država je prestala da postoji.

Ostali događaji na današnji dan

1791. – Izašao prvi broj britanskog „The Observer“, najstarijeg nedjeljnog lista u svijetu;

1829. – Britanci u Indiji zabranili običaj spaljivanja udovica prilikom spaljivanja njihovih muževa na posmrtnoj ceremoniji;

1982. – Rođen Nik Vujičić, australijski evangelista i podsticajni predavač srpskog porijekla, rođen sa tetra-amelia sindromom, genetskim poremećajem kojeg karakteriše nedostatak sva četiri ekstremiteta;

1993. – Umro Frenk Zapa, američki muzičar;

1995. – Prvi vojnici NATO, prethodnica trupa za primjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma, sletjeli u dva aviona na sarajevski aerodrom.

2005. – Hrvatska teniska reprezentacija osvojila Dejvis kup. U dramatičnom finalu u Bratislavi, Hrvatska je pobijedila Slovačku sa 3:2.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije