Svijet

5. decembar kroz istoriju: Katolička crkva odobrila lov na vještice

Od 15. do 18. vijeka pogubljeno je na hiljade ljudi, većinom žena, pod optužbom za vještičarenje.

papa Inoćentije Osmi
FOTO: THE BRITISH MUSEUM

Sve je počelo na današnji dan, 5. decembra 1484. godine, kada je papa Inoćentije Osmi izdao bulu Summis desiderantes affectibus kojom se odobrava proganjanje i osuđivanje vještica na području Njemačke, i to od strane inkvizitora kao najvišim čuvarima rimokatoličke vjere.

Pokrenut je talas procesa protiv vještica, odnosno žena koje su smatrane pomagačicama sotone.

Progoni su vršeni širom Evrope, i u katoličkim i u protestantskim zemljama, a najteži su bili u Španiji, Engleskoj, Italiji, Holandiji, Belgiji, Švajcarskoj i Njemačkoj.

U Americi je najpoznatiji slučaj bilo suđenje vješticama iz Salema u Masačusetsu, gdje je 1692. i 1693. optužena 141 osoba, od kojih je 20 pogubljeno.

suđenje vješticama u Salemu
FOTO: WIKIPEDIA

Još od 12. vijeka Crkva je zauzela neprijateljski stav prema raznim duhovnim pokretima (katari) koji su se pojavljivali u to vrijeme, a potkopavali su autoritet Crkve i feudalnog sistema. Pripadnici tih pokreta bivali su označeni i proganjani kao heretici. Vremenom su se progoni zaoštrili, a zbog straha od svega što bi moglo nauditi poziciji hrišćanstva Crkva je počela da progoni sve one koji su bili u suprotnosti s njenom ideologijom.

Inkvizicija je osnovana još 1231. godine, a 1252. papa Inoćentije Četvrti je odobrio mučenje kao metodu iznude priznanja od zatvorenika, nakon čega je često slijedilo pogubljenje vješanjem ili spaljivanjem na lomači.

Ostali događaji na današnji dan

1791. – Umro Volfgang Amadeus Mocart, austrijski kompozitor;

1918. – U Zagrebu izbio veliki protest protiv stvaranja Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, koji je ugušen u krvi, po naredbi Grge Budislava Angjelinovića;

1926. – Održana je premijera filma “Oklopnjača Potemkin”, slavnog sovjetskog reditelja Sergeja Ejzenštejna;

1933. – Kongres SAD ratifikovao je amandman 21. Ustava SAD kojim je ukinuta prohibicija, uvedena u januaru 1920. na osnovu 18. ustavnog amandmana;

1996. – Predsjednik SAD Bil Klinton imenovao je Madlen Olbrajt za državnog sekretara, kao prvu ženu na toj funkciji u američkoj istoriji;

2013. – Umro Nelson Mandela, južnoafrički političar, dobitnik Nobelove nagrade za mir 1993. godine i prvi predsjednik Republike Južne Afrike (1994-99).

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije