Kolumne

500 evra

Može li država da zaustavi odlazak aktivne radne snage iz Republike Srpske ako prosječna plata bude povećana na 500 evra? Barem kratkoročno?

500 evra
FOTO: RAS ARHIVA

Poslodavci misle da je to samo jedna od mjera koja može da utiče na odluku radnika. Ubijeđeni su da se istovremeno moraju i druge stvari konačno dovesti u red.

Primjera radi, za početak svi zaposleni moraju da primaju onih 30 maraka kojih se država odrekla kroz neopreziv dio plate. Ono što se i pretpostavljalo, to se i obistinilo neke firme koje radnicima isplaćuju dio zarade „na ruke“ povećale su im legalnu platu na računu za 30 KM, a za toliko smanjili isplatu „na ruke“.

Prvo, isplata mimo računa je nelegalna, a kao drugo – nije fer. Upravo ovakvim postupcima pojedine gazde samo ubrazavaju nečiju odluku da stanu u red ispred ambasade i da traže vizu za bilo gdje.

Treće, mi smo suviše mali i javna je tajna ko kako posluje. Samo je problem što inspekcija ne kažnjava nelojalnu konkurenciju onim pravim poslodavcima.

Opravdano je pitanje kakav bi efekat bio postignut ako bi se smanjili porezi i doprinosi na plate, a u cilju povećanja prosječnih zarada na 500 evra. Oni pravi poslodavci će sigurno povećati plate, a oni drugi?

Zar ovo nije dokaz da radnici ne odlaze samo zbog visine plate, već zbog ukupnog ambijenta?

Prihvati notifikacije