Kolumne

Briga moćnike za djecu

„Djeca su naše najveće blago, naša budućnost…“ čuje se ovih dana sa govornica predizbornih. Kakva bezočna laž! Briga dotične grlate govornike za djecu!

Briga moćnike za djecu
FOTO RAS ARHIVA

Djeca ne glasaju, a njihovi roditelji sluđeni, u pojam ubijeni i do besmisla osiromašeni, i materijalno i duhovno, misle samo jedno: kako preživjeti danas. Šta će biti sutra? Prekosutra? Gdje će i u čemu živjeti potomci? Toliko daleko većina njih ne može da dobaci!

Djeca su nam siromašna, zapuštena, izložena teroru objesnih vršnjaka, tajkunskih sinova i kćeri, koji im poručuju da će i u narednoj generaciji u ovoj zemlji vladati gola sila, pravo jačeg i bogatijeg.

Svjedoče o tome podaci institucija i nevladinog sektora, upozoravaju na to stručnjaci, ali šta vrijedi. Zakoni, konvencije, ljudska i dječja prava, preporuke EU i UN-a, ma sve su to trice i kučine, zanimacija za marginalce! Zna se, bato, čije je ovdje i stado i livada!

Briga moćnike za djecu! Da nije tako, ne bi mjesecima ubice jednog studenta šetale slobodno, ne bi se djeca sa teškoćama u razvoju smrzavala i gladovala u šupama, ne bi samo djeca bolje stojećih roditelja, koja žive u gradu, išla u vrtić, pozorište, igraonicu. Ne bi se učitelji, socijalni radnici, komšije, predsjednici mjesnih zajednica pravili da ne vide kako mali tajkunčići ponižavaju djecu s periferije, sve to  uredno snimajući svojim blistavim „ajfonima“.

Djeca koja danas tiho plaču, zbog jada i nepravde, u nekom hladnom ćošku, sutra će postati nemilosrdni nasilnici. Jer, valja preživjeti u ovom zvjerinjaku. Ili će spakovati rančeve i put pod noge. A nas, koji smo im priuštili ovakvo djetinjstvo, poslaće… tamo gdje nam je i mjesto!

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu