reload

Sudbine

Nevjerovatno inspirativna priča: Rođena je bez ruku, ostavila proteze i upravlja avionom kao od šale (FOTO)

Džesika nije samo pilot i zagovornica žena u vazduhoplostvu, već i prvakinja za osobe s invaliditetom. Kao motivaconi govornik, proputovala je cijeli svijet kako bi druge inspirisala.

Nevjerovatno inspirativna priča: Rođena je bez ruku, ostavila proteze i upravlja avionom kao od šale (FOTO)
FOTO: RIGHTFOOTED/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Ona može da vozi automobil, upravlja avionom i svira klavir- sve na nogama.

Džesika Koks rođena 1983. godine pripada maloj grupi od 6 odsto žena nekomercijalnih pilota u Americi.

Međutim, ono po čemu se ističe jeste da je ona prva na svijetu avijatičarka bez ruku, prenosi 24sata.hr.

Rođena bez ruku kao rezultat urođene mane, Koksova nikada nije dozvolila da joj invaliditet postane nedostatak. U mladosti je naučila kako da koristi stopala kao ruke. Kao djevojčica često je bila deprimirana zbog toga.

Za sebe kaže da je bila ‘bezobrazno dijete’ jer jednostavno nije mogla da razumije zašto ona nije imala ruke kad su je imali i stariji brat, mlađa sestra i roditelji.

Početkom osmog razreda, nakon jedanaest godina nošenja proteze ruku, odlučila je da bude prava Džesika i odrekne se proteza.

Upravo to je bio početak njenog novog života.

Za vrijeme odmora voljela je ljuljanje jer je tako mogla sebe kontrolisati i zamisliti kako leti iznad svega. To je probudilo njenu maštu i odlučnost da postane pilot.

Znala je da bi, ako može postati pilot, mogla imati svoju slobodu. Počela je da trenira u desetoj godini sa Tae Kvan Doea, brzo je napredovala, te je već usa 14 godina položila za crni pojas.

Nakon što je završila fakultet, nastavila je sa vježbanjem, te upoznala instruktova tekvoda Patrika Čamberlaina, za kog se udala 2012. godine.

Njena želja da postane pilot rodila se nakon što je održala govor u Rotary klubu gde ju je Robin Stodard pozvao da učestvuje u njegovoj neprofitnoj organizaciji Wright Flight.

Tokom putovanja u Meksiko u malom jednomotornom avionu dobila je priliku da stavi nogu na upravljač i osjeti iskustvo vožnje aviona.

Nakon toga, nestao je strah. Osjećaj kontrole i slobode bio je snažniji. Tada se posvetila sebi i pobijedila je velika želja da vozi avion. Tako je ostvarila svoj san.

Međutim, to nije prošlo bez poteškoća. Poseban izazov je bio naći instruktora koji će je učiti. Mnogi instruktori su osjećali nelagodu zbog činjenice da neko bez ruku upravlja avionom.

Ali, Džesika je bila uporna i na kraju je pronašla učitelja koji ju je potpuno obučio. Vrijedno je trenirala, učila , a njen instruktor je očekivao da će uspešno položiti test, obaviti sve zadatke tokom leta bez pomoći.

San je postao stvarnost 2008. godine kad je krenula na prvi samostalni let.

Ona je borac za Zakon o Amerikancima s invaliditetom (ADA) i postala je zagovornica donošenja Konvencije o pravima osoba s invaliditetom (CRPD), koja osobama s invaliditetom daje pristup obrazovanju i zdravstvenoj zaštiti.

Postala je ambasadorka dobre volje za humanost i inkluziju (uključivanje ljudi s invaliditetom u društvo) proputovala cijelu Europu, Afriku i Australiju, piše BBC.