back button
reload

Politika

Poslanici tek sredinom maja o vraćanju povelja "Vjerovatno je to kupovina vremena, da TRGUJU IZA KULISA"

Narodna skupština RS raspravu o Inckovom pismu i vraćanju odlikovanja pomjerila je za nastavak sjednice 11. maja, što znači da poslanici neće raspravljati o vraćanju povelja dodijeljenih Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku u roku koji je postavio visoki predstavnik.

Poslanici tek sredinom maja o vraćanju povelja "Vjerovatno je to kupovina vremena, da TRGUJU IZA KULISA"
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Iako je ova tačka trebala da se nađe na početku dnevnog reda 16. sjednice Narodne skupštine, ona je pomjerena kako bi poslanici o ovom pitanju raspravljali nakon praznika.

Šef kluba poslanika SNSD, Igor Žunić, kaže da se poslanici ne vezuju za rok koji je Incko postavio.

– Mi ne očekujemo ništa posebno da će Incko učiniti, niti se vezujemo za bilo kakav rok koji je on postavio. Rekao sam ranije da on nema mandat da postavlja bilo kakve rokove i ultimatume. Ovo je samo odgađanje da bismo napravili jedan zajednički dogovor – rekao je Žunić.

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Igor Žunić

On je naveo kako očekuje da će dogovor poslanika biti postignut po ovom pitanju, što će se u konačnici vjerovatno i desiti, jer poslanici opozicije i vlasti su saglasni oko stava da povelje neće biti vraćene, jer ih oni nisu ni dodijelili.

Pročitajte još

Narodni poslanik kluba SDS, Nebojša Vukanović, kaže da je pomijeranje ove tačke dnevnog reda moguće prebacivanje loptice Incku.

– Vjerovatno je to i kupovina vremena da prođe Vaskrs i da oni možda i dalje trguju iza kulisa. Možda će se sve ovo završiti tako što će Senad Bratić biti vraćen za potpredsjednika Narodne skupštine, a Igor Radojičić ili neko drugi iz SNSD zamijeniti Lučića u Savjetu ministara. I sva ova neka velika nacionalna priča o mirnom razdruženju i prepakovanju BiH završiće se sa dvije fotelje s kojima će se, po ko zna koji put, raskusurati SDA i SNSD – smatra Vukanović.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Izjašnjavanje poslanika o vraćanju povelja nije ni trebalo da bude stavljeno na dnevni red. Smatra ovo narodni poslanik Duško Ivić (DNS).

– Narodna skupština nije ni donijela ova odlikovanja koja su podijeljenja. Mislim da vlast pokušava da izbjegne odgovornost – rekao je Ivić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
Duško Ivić

Pored navedene tačke dnevnog reda, još jedna je pomjerena, a to je ona koja se odnosi na temu dijaloga između dva entiteta, koju je SNSD ranije najavio, a koja glasi “Pokretanje inicijative za razgovor i dijalog između strana Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, kao i tri konstitutivna naroda Srba, Hrvata i Bošnjaka o mogućim rješenjima za Bosnu i Hercegovinu”.

Pročitajte još

Bošnjački predstavnici u Narodnoj skupštini stava su da se nijedna od navedenih tačaka nije ni trebala naći na dnevnom redu.

– Ove teme stvarno nisu one koje su u nadležnosti Narodne skupštine – rekao je narodni poslanik iz Kluba poslanika Zajedno za BiH, Senad Bratić (SDA)

FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U nastavku 16. sjednice Narodne skupštine trebao bi se konačno čuti i zvaničan stav narodnih poslanika po pitanju povelja dodijeljenih Biljani Plavšić, Radovanu Karadžiću i Momčilu Krajišniku. Nakon toga slijedi Inckova reakcija i šta visoki predstavnik ima da kaže o odlikovanjima koja, ako slušamo riječi narodnih poslanika, neće biti vraćena.