Politika

Bećirović uz Ukrajinu “Usklađena politika s EU je najbolji odgovor proruskim trabantima u BiH”

Bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović je povodom druge godišnjice rata u Ukrajini ponovio svoju podršku vlastima u Kijevu.

denis bećirović
FOTO: SAMIR JORDAMOVIĆ/ANADOLIJA

Već dvije godine traje agresija Ruske Federacije na nezavisnu i suverenu Ukrajinu. Pune dvije godine principijelno podržavam pravo na samoodbranu Ukrajine, odnosno njeno pravo da brani nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet. Za Bosnu i Hercegovinu je izuzetno važno da se u teškim vremenima nalazi „rame uz rame“ sa zemljama slobodnog svijeta u osudi otvorene ruske agresije na nezavisnu državu Ukrajinu, punopravnu članicu Ujedinjenih nacija, poručio je Bećirović.

Veoma je važno, prema njegovim riječima, da se BiH, zajedno s drugim demokratskim zemljama, na međunarodnom planu, pridružuje diplomatskim akcijama kojima se pokazuje solidarnost s Ukrajinom, a Ruska Federacija osuđuje za nepoštivanje međunarodnog prava.

Posebno treba istaći pozitivnu činjenicu da je Bosna i Hercegovina u 2023. stoprocentno uskladila spoljnu politiku sa zajedničkom spoljnom i bezbjednosnom politikom EU. To je najbolji odgovor proruskim trabantima u našoj državi. Država BiH će nastaviti insistirati na poštivanju osnovnih principa međunarodnog prava sadržanih u Povelji UN, Deklaraciji iz 1970. godine i drugim relevantnim međunarodnim ugovorima, a kojima se normiraju temeljna prava i dužnosti država u međunarodnim odnosima – navodi Bećirović.

Pročitajte još

On je, takođe, ustvrdio da “ruska agresija na Ukrajinu i promijenjene geopolitičke okolnosti jasno determiniraju da je ubrzano integrisanje BiH u EU i NATO najefikasniji način za sprečavanje destabilizacije regije Zapadnog Balkana”.

– U tom kontekstu od velike važnosti je da Savjet Evrope u martu ove godine donese odluku o otvaranju pregovora BiH s EU – navodi se u izjavi bošnjačkog člana Predsjedništva BiH.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije