Politika

Besramna uvreda srpskih žrtava: Nema krivaca za MASAKR u Jošanici

Odluka Suda BiH da odbaci optužnicu protiv 13 pripadnika tzv. Armije RBiH za masakr nad 56 srpskih civila, staraca, žena i djece, koji se u decembru 1992. godine dogodio u Jošanici kod Foče, predstavlja potvrdu da se radi o instituciji čiji je cilj ponižavanje srpskih žrtava i zataškavanje zločina nad srpskim narodom.

Sud BiH
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Ovo su poručili predstavnici brojnih udruženja i institucija iz Republike Srpske, reagujući na jučerašnju skandaloznu odluku Suda BiH da odbaci optužnicu za jedan od najstravičnijih zločina u proteklom ratu.

Naime, pripadnici tzv. Armije RBiH su u selu Jošanici, na jedan od najvećih pravoslavnih praznika, Nikoljdan, zvjerski poubijali srpske civile među kojima je bilo troje djece. Najmlađa žrtva, djevojčica, imala je samo dvije godine, dok je najstariji ubijeni imao 88 godina.

Među onima protiv kojih je Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za ovaj gnusni zločin je i Ferid Buljubašić, inače član Predsjedništva SDP BiH, kojeg je uprkos tome što se tada nalazio pod istragom za navedeni ratni zločin aktuelni bošnjački član Predsjedništva BiH, Denis Bećirović, postavio za šefa svog kabineta!

Ferid Buljubašić
FOTO: CIN
Ferid Buljubašić

– Oružani napad koji su vodili i u kojem su učestvovali optuženi izvršen je na nebranjeno selo, naseljeno civilnim stanovništvom, a među žrtvama bilo je starijih osoba, žena i djece – navodilo se u optužnici koju je Sud BiH odbacio.

Vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, Viktor Nuždić, za Srpskainfo kaže da je evidentno da stvari treba nazvati pravim imenom i jasno reći da pravosudne institucije na nivou BiH isključivo služe da za ratne zločine procesuiraju Srbe, a da svaki zločin nad Srbima, prema njegovim riječima, dovode do besmisla i farse, te da iznova ponižavaju srpske žrtve.

Viktor Nuždić
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Želim da postavim i javno pitanje koliko je potrebno godina da se potvrdi i podigne optužnica za ovakav zločin. Da li je dovoljna 31 godina? Koliko je potrebno da bude ubijeno srpske djece, staraca i žena, pa da se procesuira zločin? Da li je malo 56, koji su ubijeni na svojim kućnim pragovima, dok su se spremali da proslave svoju krsnu slavu? Da li je potrebno više od troje djece, od kojih je jedno imalo samo dvije godine – ogorčen je Nuždić.

Pročitajte još

On postavlja pitanje i OHR i ambasadama zapadnih zemalja da li smatraju da je ovo put pomirenja i suočavanja s prošlošću, o čemu, kako kaže, govore svaki dan.

– Zamolio bih unaprijed da ne pričaju već izlizane floskule o nezavisnosti pravosuđa, jer ono nije nezavisno, a ne može ni biti jer su ostali nijemi na reakciju Željka Komšića koji je otvoreno pozivao glavnog tužioca da ne procesuira predmet “Jošanica”, a jošaničke žrtve indirektno nazvao agresorima – kaže Nuždić.

Predsjednik Skupštine Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Branimir Kojić, pozvao je sve sudije iz reda srpskog naroda da napuste Sud BiH ako se ne prihvati žalba Tužilaštva na odbijanje optužnice za ratni zločin nad Srbima u Jošanici, nazivajući to “crvenom linijom” preko koje se ne smije preći.

Srpski civili – legitiman cilj

Tužilaštvo BiH uložiće žalbu na odluku Suda BiH koji je odbio optužnicu protiv 13 pripadnika tzv. Armije RBiH za ratne zločine nad Srbima u Jošanici i drugim mjestima, i to uz obrazloženje da su “navedena mjesta bila legitiman vojni cilj”, poručio je portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić.

– Tužilaštvo BiH nije saglasno sa takvim navodima jer je optužnicom obuhvaćeno ubistvo 75 osoba, uglavnom civila, među kojima 31 žena, maloljetna lica, uključujući i dijete od dvije godine, kao i osobe starije životne dobi, koje nikako ne mogu biti legitiman vojni cilj, što je i stav stručnog vještaka – rekao je Grubešić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu