Društvo

"Bili su mali, a veliki ljudi" Učenici "Ribnikara" prisjećaju se na emotivan način svojih ubijenih drugara

Prošlo je četiri mjeseca od masakra u OŠ "Vladislav Ribnikar", đaci su se vratili u školske klupe, a roditelji likvidiranih učenika te škole ne prestaju da traže odgovore na brojna pitanja

OŠ "Vladislav Ribnikar"
FOTO: DIJANA BOGOSAV / RINGIER

Četiri mjeseca je prošlo od zločina, a 10 nevinih žrtava nikada ne smije biti zaboravljeno. Djeca su likvidirana u školi, u učionici na času istorije i hodniku. Na njih je pucao takođe učenik “Ribnikara”, koji je u to vrijeme imao 13 godina zbog čega ne može da odgovara pred sudom.

Majke i očevi ubijenih već četiri mjeseca tragaju za odgovorima na brojna pitanja, a 1. septembra, kada su se đaci u Srbiji vratili u školske klupe, oni su se sjećali svojih palih anđela. Pojedini roditelji su na svojim društvenim mrežama objavili fotografije ubijene djece i Dragana Vlahovića, školskog čuvara, uz opis “naše duše”, a jedna majka je uz fotografiju svakog od njih objavila i kakvi su oni bili. Bili su mali, a veliki ljudi!

Živjeće dovijeka

Ispod fotografije ubijene A. D. napisano je: “Voljela je ples i pjevanje. Trenirala je folklor u Francuskoj tri godine, a nakon što se sa porodicom preselila u Srbiju imala je želju da od septembra ponovo krene da trenira. Bila je kreativna i voljela je da crta”.

I njena drugarica A. A. imala je svoje talente, voljela umjetnost, modu i kuvanje.

– Gajila je veliku ljubav prema umjetnosti i modi. Obožavala je da kuva (posebno poslastice), a svaki matematički zadatak rješavala je sa lakoćom. Bavila se i ručnim radom i pravila je rukavice koje je poklanjala svojim drugaricama. Iako je usnula, njena lijepa duša će živjeti dovijeka i podsećati nas na to da se svakog dana trudimo da budemo bolji ljudi – riječi su kojima su je prijatelji opisali.

Uvijek vesela i radosna, beskrajno duhovita i zabavna bila je E. K., navode oni koji su je poznavali.

– Neustrašiva i veliki borac za pravdu. Voljela je druženje i dobru zabavu. Trenirala je odbojku i bila je ponosna na poziv u pionirsku takmičarsku sekciju. Voljela je pse, a mačke je obožavala. Uživala je u zajedništvu i ljubavi koju je osjećala u porodici – napisano je o njoj, dok je A. B. opisana kao “neiskvarena, srećna djevojčica koja se uvijek zalagala za slabije”.

– Bavila se hip-hop plesom u kojem se vidjela njena energičnost i veliki talenat. Uvijek je uživala u svakom trenutku, nije propuštala druženja, a njen osmijeh i radost su svima ulijevali optimizam i toplinu. Dovoljno je bilo njeno “Ćaoo” sa vrata kad stigne, da potpuno promjeni atmosferu u prostoriji, kao i kada svjetlsot obasja mrak.

Bili pravi prijatelji

Za djevojčicu M. A. prijatelji su rekli da je bila brižna, spretna, pristojna, duhovita i zrela. O talentu da slika, crta i vaja mnogi su pričali.

– K. M. bila je nježna balerina, blagorodne duše i zvonkog glasa. Zasmijavala je druge svojim posebnim humorom. Radost plesa, muzike, nastupa i druženja u baletskoj školi davali su joj neiscrpnu snagu za sva rana buđenja i dugačke dane. Voljela je da slika. Obožavala je sladoled i toplu čokoladu. Voljela je ljeto i more – opis je koji ide uz nju, dok je njena drugarica B. A. bila odgovorna, vrijedna i željna igre.

– Početkom godine na pismenom na temu “Osoba kojoj se divim”, njen mlađi brat je pisao o njoj, što najviše govori o tome kakav je bila prijatelj, podrška i uzor sa samo 11 godina. Imala je talenat za slikanje i svoje crteže je često poklanjala bliskim osobama, a neki njeni radovi osvojili su nagrade na konkursu. Bila je mnogo brižna i znala je dobro da procjeni ljude i vidi uvijek najbolje u njima. Trenirala je gimnastiku. Svojoj porodici će uvijek ostati uzor zbog hrabrosti, borbenosti i neizmjerne ljubavi koju je pružala – napisali su o njoj.

Pročitajte još

Djevojčicu S. N. prijatelji su opisali riječima: “prijatelj”. – Bila je pažljiva, brižna i sa lakoćom činila da se svi oko nje osjećaju lijepo. Muziku je slušala od jutra do mraka. Imala je talenat i za prirodne nauke, na opštinskom takmičenju iz fizike imala je najbolji rezultat u generaciji iz njene škole, a nije ni išla na pripreme. Lako joj je išla i matematika, a osvajala je i nagrade i iz hemije.

Ubijeni dječak bio je talentovani pijanista

Dječaka A. Č. oni koji su ga poznavali opisuju kao izuzetno talentovanog prijanistu i kompozitora.

– Osvajao je nagrade na republičkim i međunarodnim muzičkim takmičenjima od sedme godine. Svirao je na koncertima. Pored muzike obožavao je da fotografiše i pravi zanimljive video-zapise koje je podvlačio interesantnom muzikom. Sve je znao o automobilima. Volio je da vozi karting trke, da igra tenis, vozi bicikl. Volio je da se druži. Imao je puno prijatelja. Kao i svi tinejdžeri, volio je i telefon i Jutjub kada ne može napolje u akciju. U znak sjećanja na njega dvije nagrade za mlade muzičare (najvirtuozniji pijanista i najbolji kompozitor) nosiće njegovo ime – piše u objavi ispod dječakove fotografije.

Omiljeni čuvar očio je đake pravim vrijednostima

Dragan Vlahović bio je omiljen u školi. Svi đaci su ga obožavali.

– Na posao je dolazio dobro raspoložen. Sa osmijehom je dočekivao djecu, tješio ih kad su tužna, čestitao im uspjehe i pobjede i pomagao im. Pratio je njihovo odrastanje, uspio je ponovo da otkrije dijete u sebi i uživa u svom poslu. Učio je djecu pravim vrijednostima i uvijek je imao pravi savet za njih – riječi su koje opisuju pokojnog školskog čuvara.

U znak sjećanja 10 stabala za 10 žrtava

Poslije masakra veći dio školske zgrade na Vračaru je renoviran, dok pojedini dijelovi i sala za fizičko tek treba da budu kompletirani i u novom ruhu za nove školarce. Takođe, jedan dio škole biće prilagođen kao memorijalni centar u znak sjećanja na stradale učenike i čuvara. Nakon što je u petak zvanično počela nova školska godina ispred vrata OŠ “Vladislav Ribnikar” zasađeno je 10 stabala kedra u znak sjećanja na 10 žrtava. Fotografije stradalih, svijeće i cvijeće, kao i potresne poruke njihovoh vršnjaka i dalje se nalaze na sporednom ulazu škole na Vračaru, piše Kurir.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije