Društvo

“BOLESNI BUBREZI TRAŽE ZAŠTITU OD KORONE” Dr Hrvačević o imunzaciji pacijenata sa hroničnim oboljenjima

Bolesti bubrega su još na početku pandemije označene kao faktor rizika za komplikacije ove zarazne bolesti, a mnogi su nakon kovid-infekcije imali nefrološka oštećenja.

“BOLESNI BUBREZI TRAŽE ZAŠTITU OD KORONE” Dr Hrvačević o imunzaciji pacijenata sa hroničnim oboljenjima
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Apsolutno je preporučena vakcinacija protiv infekcije virusom korona svih nefroloških pacijenata, jer su oni pod većim rizikom da razviju teže forme bolesti, posebno oni koji imaju bubrežnu insuficijenciju, koja dovodi do slabijeg imunog odgovora organizma, naročito na virusne infekcije – kaže prof. dr Rajko Hrvačević, internista-nefrolog.

Uvjeren je da nema razloga da se bubrežni bolesnici opterećuju razmišljanjem koju vakcinu da prime, pišu Novosti.

– Dobre su sve koje su registrovane i nema podataka da su, eventualno, kontraindikovane kod bubrežnih bolesti . Ne postoji ništa u ovoj imunizaciji protiv kovida što bi bilo specifično za one sa nefrološkim bolestima, jednostavno važi opšte pravilo da bi vakcinaciju trebalo odložiti u slučaju akutne bolesti, naročito infektivne. Pacijenti treba da znaju da što je veći stepen bubrežne slabosti, to je veći i rizik od komplikacija kovid 19, i zato bi pacijenti koji su na dijalizi trebalo da budu u vrhu prioriteta za imunizaciju – zaključuje on.