Kolumne

Borba za vlast

Izborni pobjednici treba da preuzmu vlast i to je nešto oko čega ne treba mnogo voditi polemiku. Volja građana je bila jasna i treba je poštovati, jer u suprotnom, šta će nam izbori ako ih nećemo poštovati.

Borba za vlast
FOTO: RAS ARHIVA

Zbog toga je potpuno razumljiv bijes predsjednika SNSD Milorada Dodika kada je u pitanju blokada oko formiranja Savjeta ministara BiH. Naravno da je potpuno u pravu kada kaže da se mora poštovati demokratska volja građana. Treba se poštovati i tačka!

Ali, šta ćemo ako izborni pobjednici ne mogu da nađu partnere i formiraju vlast? Da li mu to onda daje za pravo da rizikuje mir Republike Srpske i njenih građana zarad fotelja, odnosno vlasti na nivou BiH?

Upravo to bi se desilo kada bi Dodik ostvario svoje prijetnje o vraćanju na prvobitni dejtonski sistem i uređenje BiH, odnosno ukidanje svih dosadašnjih nametnutih odluka visokih predstavnika.

Tim potezom Dodik ne bi samo zapečatio svoju političku karijeru, već bi za sobom povukao i sve građane Republike Srpske. Svi oni koji misle da Srpska može tek tako da povuče te poteze, a da ne snosi nikakve sankcije, grdno se varaju. Ne samo što bi Srpskoj automatski bile uvedene sve moguće sankcije od onih da naši političari ne bi smjeli proviriti van RS, do te da bi nam se automatski uvele ekonomske sankcije i razna embarga.

Da li bi ionako siromašni građani Srpske, od kojih mnogi jedva krpe kraj s krajem, mogli da podnesu vraćanje na 1995. godinu? Svaki, obični, prosječni građanin će vam reći „ni u ludilu“.

Tačno je da je izvorni Dejton u međuvremenu izmjenjen, ali u tome su učestvovale sve političke partije iz Srpske u poslijeratnom periodu, uključujući SNSD.

Tačno je da je visoki predstavnik nametao svoje odluke, ali isto tako su stranke, koje su se u tom momentu nalazile na vlasti, ćutke to prihvatale.

Lider SNSD je imao priliku da referendumom u Srpskoj provjeri da li građani podržavaju rad Suda i Tužilaštva BiH. Međutim, to je zaustavljeno.

Ako se rad Suda i Tužilaštva BiH nije dovodio u pitanje onda kada su se na optuženičkim klupama zbog ratnih zločina nalazili samo Srbi, pitanje je zašto bi se sada to pitanje pokretalo?!

I sve se opet svodi na fotelju i golu borbu za vlast. Jer, da je bilo kome od političkih aktera zaista stalo do građana Srpske onda ne bi radili na njihovu štetu. Ni vladajući ni opozicija.