Politika

Borelj Kurtiju ispostavio spisak mjera "Posljedice će uslijediti ukoliko ne bude deeskalacije"

Šef EU za bezbjednost i spoljnu politiku Žozep Borelj ispostavio je premijeru privremenih kosovskih institucija, Aljbinu Kurtiju spisak mjera neophodnih za smirivanje situacije na sjeveru Kosova, uključujući povlačenje gradonačelnika iz Leposavića i sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, povlačenje specijalaca, te što skorije održavanje novih lokalnih izbora u četiri opštine na sjeveru KiM.

Žozep Borelj
FOTO: OLIVIER HOSLET/EPA

Borelj se Kurtiju zahvalio na pismu je mu je uputio prije dva dana, navodeći da se premijer privremenih kosovskih institucija “ne bavi ključnim elementima koji su pokrenuli postojeću krizu i potezima neophodnim za deeskalaciju” sjeveru KiM.

– Kao prvi korak, četvorica gradonačelnika sa sjevera Kosova moraju da rade sa lokacija koje se ne nalaze u opštinskim zgradama. Gradonačelnici Zubinog Potoka i Leposavića su već ispunili ovaj zahtjev. Nadamo se da će gradonačelnici Leposavića i sjevernog dijela Mitrovice, koji su iz vaše stranke, takođe krenuti tim putem – navodi se u pismu šefa EU za spoljnu politiku i bezbjednost.

Pročitajte još

EU je, takođe, zatražila momentalan prekid policijskih akcija oko opštinskih zgrada na sjeveru KiM, kao i povlačenje specijalnih policijskih snaga.

– Istovremeno, od Srbije tražimo da obustavi podršku radikalnim elementima u tim područjima. Poslije deeskalacije, spremni smo da razgovaramo o detaljnim bezbjednosnim dogovorima sa Kforom i Euleksom u te četiri opštine – naveo je Borelj.

Šef EU za spoljnu politiku i bezbjednost je zatražio i što skorije održavanje novih izbora u te četiri opštine, uz učešće Srba, navodeći da su ostavke gradonačelnika najbrži put i najlakši način da se stvore preduslovi za takve izbore.

– Članice Evropske unije i Sjedinjene Američke Države su uložili mnogo truda u proces normalizacije i želimo da vidimo napredak na ovom putu. Zbog toga je potrebna momentalna deeskalacija – naveo je evropski zvaničnik, piše RTS.

– Kako je 27 članica EU jasno upozorilo, posljedice će uslijediti ukoliko ne bude deeskalacije – zaključio je Borelj, navodeći da su države članice već upoznate sa tim merama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije