Društvo

ČIJI JE ČOVJEK NOVI DIREKTOR Smjena u teslićkoj šumariji pokrenula NIZ PITANJA

Smjena Miše Stojanovića sa pozicije v.d. direktora Šumskog gazdinstva “Borja” Teslić bila je očekivana, ali je iznenađenje što je na ovo mjesto imenovan Stojan Božić, dosadašnji tehnički direktor ove šumarije.

ČIJI JE ČOVJEK NOVI DIREKTOR Smjena u teslićkoj šumariji pokrenula NIZ PITANJA
Foto: Facebook SNSD Teslic/ RAS Srbija

Kako saznaje Srpskainfo, Stojanoviću nije produžen mandat, koji je u petak istekao, čime je on praktično smijenjen. Primopredaja dužnosti će, kako navode  izvori Srpskainfo u “Šumama RS”, biti obavljena danas.

ŠG “Borja” je jedno od 11 gazdinstava, koji su po devetomjesečnom obračunu, u minusu, a premijer Radovan Višković je još u četvrtak najavio da će svi direktori gubitaši u “Šumama R”“, kako je rekao, “morati da odu”. Od 11 gubitaša, za sada, odlazi jedino Stojanović.

Stojanović je i predsjednik Kluba odbornika SNSD, a i ta funkcija mu je, zbog turbulencija u teslićkom ogranku stranke, kako saznaje Srpskainfo, dovedena u pitanje. I njegov nasljednik, Stojan Božić, je kadar SNSD.

Očekivalo se, međutim, da će u fotelju teslićke šumarije zasjesti Srđan Klječanin, zvani Rufi, odbornik SNSD u SO Teslić, čak se spekulisalo da je Klječaninovo imenovanje već “gotova stvar”.

Klječanin, koji je i vlasnik privatne drvoprerađivačke firme, za Srpskainfo je ranije izjavio da neće biti direktor “Borja” jer, kako je rekao, mra da se “posveti svom preduzeću, koje je u dugovima”.

Pročitajte još

Neću biti direktor “Borja”, imam svoju drvoprerađivačku firmu, koja je odavno pod pritiscima opozicije i koju je SDS pokušao da uništi – rekao je nedavno Klječanin za Srpskainfo.

Prema podacima Poreske uprave RS, preduzeće Srđana Klječanina, Klječanin – kompani duguje 379.425 KM, ali njen vlasnik kaže da ima sporazum o reprogramu i da obaveze redovno izmiruje. I firma Drvo – eksport, koja se takođe dovodi u vezu sa Klječaninom, ima poreski dug od 57.966 KM.

Upravo poreski dug je, kako navode izvori Srpskainfo iz Teslića, spriječio je Klječanina da preregistruje firmu, a kako Klječanin – kompani sarađuje sa šumarijom, on zbog sukoba interesa, ne može biti imenovan za direktora ŠG “Borja”.

– Klječanin će ipak imati kontrolu nad šumarijom, jer je Stojan Božić njegov čovjek. Povezani su i poslovno i privatno – navode izvori Srpskainfo, koji tvrde da preko svoje i povezanih firmi Klječanin kontroliše veliki dio poslova vezanih za eksploataciju šume na području Teslića.