Politika

ČLANSKA KARTA VAŽNIJA OD POŠTENJA Da li je bolje biti sposoban direktor ili "stranački vojnik"

Što gore rezultate rada ostvarite to vam je veća šansa da ćete ostati u fotelji nekog javnog preduzeća ili institucije, ali pod uslovom da ste član neke vladajuće stranke.

ČLANSKA KARTA VAŽNIJA OD POŠTENJA Da li je bolje biti sposoban direktor ili "stranački vojnik"
FOTO: SHUTTERSTOCK

Poruka je ovo koju veoma često možemo iščitati iz poteza vlasti, a što se ovih dana ponovo potvrdilo nakon smjene direktora Čede Dačevića, koji je javno preduzeće izvukao iz debelog minusa, ali je imao jednu manu, a to je da nije član nijedne političke partije.

Dačević, sada već bivši direktor Šumskog gazdinstva „Vučevica“ u Čajniču, tako je, nakon što je povjerenu mu šumariju za samo 10 mjeseci iz dubokog minusa od 1,4 miliona KM doveo u plus od 17.000 KM, odletio iz fotelje, da bi na njegovo mjesto došao partijski čovjek.

Možda ovo ne bi toliko čudilo da s druge strane devetomjesečni obračun poslovanja nije pokazao da je u minusu čak 11, od ukupno 26 šumskih gazdinstava u Šumama Republike Srpske. Međutim, umjesto da odlete direktori gubitaša, prvi je odletio onaj koji je firmu izvukao iz minusa.

I nije ovo prvi takav primjer. Bilo ih je više proteklih godina u javniim preduzećima širom Srpske. Sjetimo se samo smjene v.d generalnog direktora “Šuma Srpske” Radenka Laketića od prije par godina. Iako su za njega članovi Nadzornog odbora, pa i tadašnja predsjednica Vlade Srpske Željka Cvijanović, ali i domaći drvoprerađivači, tvrdili da je „uveo red“ u “Šumama”, stabilizovao finansijsku situaciju, poboljšao kvalitet i dinamiku isporuke drvnih sortimenata, to mu nije pomoglo da ostane u fotelji. Na njegovo mjesto je došao Dragan Grabovac iz Socijalističke partije, jer je po koalicionom dogovoru taj resor pripao toj partiji.

Pročitajte još

Iz ovakvih poteza vlasti mogu se iščitati dvije poruke. Prva, da je partijska knjižica važnija od rezultata rada, a druga da je politika iznad svega. Drugim riječima, bez obzira koliko dobro obavljali svoj posao, ako se stranke dogovore bićete smijenjeni. Isto tako, bez obzira koliko loši bili, bićete na funkciji dok je god vaša stranka na vlasti.

Istovremeno, šalje se i jasna poruka javnosti da je očito nemoguće da neki pošteni građanin, koji ne želi da se prikloni nijednoj partiji, a dobro radi i ostvaruje pozitivne rezultate, bude podoban da ostane u fotelji. Umjesto njega, prednost će uvijek imati politički podoban čovjek, bez obzira što možda nema ni pet razreda škole ili što je potpuno nestručan i što se unaprijed zna da će firmu uvući u minus.

Pa, da li se u ovoj državi isplati biti vrijedan i sposoban ili je bolje biti član neke političke partije?

Politički analitičar Velizar Antić ističe da je više nego jasno da živimo u partokratskom društvu, gdje su političke partije zauzele sve poluge i vlasti i moći.

– Tu se više ne radi o bilo kakvim institucijama već su jednostavno oni sebi podredili i institucije i sve moguće sisteme u ovom društvu. Naravno da je bolje da ste visokorangirani funkcioner neke političke partije nego da ste stručnjak u ne znam kakvoj oblasti i da imate ne znam kakve diplome, međunarodna priznanja i slično – ističe Antić.

Dodaje da, naravno, određene osobe neće doći na direktorsko mjesto jer nisu članovi političke partije. Antić kaže da to nije nikakva novost niti izmišljanje tople vode, jer političke partije to javno govore. Podsjeća da se tako nešto nije javno govorilo prije desetak godina, ali da je sad postalo trend.

Foto: Screenshot BN TV/RAS Srbija
Foto: Screenshot BN TV/RAS Srbija

– Političari to i promovišu. Imali ste primjer Ujedinjene Srpske, koja je prije nekih mjesec dana pustila video spot u kojem su pozvali mlade da im se pridruže, navodeći kako su kod njih mladi članovi na visokorangiranim pozicijama. Ne stavlja se kvalitet tih ljudi na prvo mjesto, nego to što su članovi te partije. Isto ne kriju ni druge stranke – navodi Antić.

On ističe da uopšte nije dobra praksa da se za posao kvalifikuje pripadnost političkoj partiji. Antić je upitao šta onda sa onim građanima koji su sposobni, a nisu uopšte članovi neke stranke.

Šuka: Bitna je računica

Politički analitičar Marko Šuka kaže da je u ovoj državi odavno poznato da je partija iznad svega, pa i zakona, tako da ne čudi to što neki uspješni direktor ostane bez fotelje zarad nekih stranačkih dogovora.

– Ovo kod nas previše liči na neki jednopartijski sistem. Nije važno kako se ta stranka zove, ona se ponaša kako da je jedina partija u Srpskoj. Suština te politike je jasna. Svako ko je u stranci biće zaštićen – ističe Šuka.

Foto: privatna arhiva/RAS Srbija
Foto: privatna arhiva/RAS Srbija
Marko Šuka

Dodaje da sama činjenica da je Banka Srpske propala, čime i ugled Republike Srpske čije je ime nosila, a da se niko nije kriv niti je odgovoran za to, pokazuje apsurd zemlje u kojoj živimo.

– Kakvu poruku to onda šalje? Kakva je to država i društvo – upitao je Šuka.

Smatra da samim tim ne treba čuditi kada se smijeni neki uspješan funkcioner, jer se očigledno ne uklapa u partijsku računicu.

– Vjerovatno ne izdvaja dovoljno sredstava za stranku, za lokalne šefove i slično. Nije bitno što neko radi kako treba, već je bitno da radi kako partijski šefovi žele da se radi. I, šta je tu čudno – ističe Šuka.

Prihvati notifikacije