Magazin

Čuvajte vaše zdravlje: Nekoliko znakova nas upozorava da bi opasni krvni ugrušak mogao da dođe u pluća

Krvni ugrušci mogu uzrokovati moždani i srčani udar, što ih čini jako opasnima.

Srčani udar, srce, kardio bolest
FOTO: AURACENTAR/YOU TUBE/SCREENSHOT

Određena količina zgrušavanja je neophodna jer sprečava pretjerano krvarenje, ali ugrušci koji se sami ne tope predstavljaju opasnost zato što mogu putovati po tijelu i potencijalno blokirati protok krvi do vitalnih organa. Ako se to desi, neophodno je potražiti ljekarsku pomoć.

Stanje koje se zove plućna embolija događa se kada krvni ugrušak začepi krvni sud u plućima i to može biti opasno po život. Na plućnu emboliju mogu upozoriti četiri simptoma.

To su:

– ozbiljne teškoće s disanjem

– bol u grudima ili gornjem dijelu leđa

– ubrzano kucanje srca

– nesvestica.

Međutim, stanje može uzrokovati i teškoće s disanjem koje se javljaju iznenada i iskašljavanje krvi. Ako uočite bilo koji od navedenih simptoma, bez odlaganja zovite hitnu pomoć.

Plućna embolija najčešće se događa kada dio ugruška iz noge doputuje u pluća. Rizik od plućne embolije veći je kod osoba starijih od 60, osoba s prekomjernom tjelesnom težinom, kod pušača, onih koji su već imali plućnu emboliju, kod oboljelih od raka ili zatajenja srca i kod osoba s proširenim venama, piše N1.

Kako biste smanjili rizik od plućne embolije, savjetuju se održavanje zdrave tjelesne težine, vježbanje, pijenje puno tečnosti, izbjegavanje dugog mirnog sjedenja, prestanak pušenja i konzumacije alkohola i izbjegavanje držanja nogu prekrštenima dok sjedite.

Simptome krvnog ugruška u nozi prepoznaćete po pulsirajućem bolu, otoku, toploj, crvenoj ili tamnoj koži oko bolnog područja, otečenim venama koje su tvrde ili bolne na dodir.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije