Digitalna Srpska

Da li vam se baterija "čudno ponaša": Evo zbog čega Ajfon prestaje da se puni na 80%

Korisnici Ajfona najčešće imaju prigovore na dvije stvari – ako polome ekran i ako im se baterija "čudno puni". Problemi sa baterijom uopšteno su poznat problem kod smartfona prije svega zato što se radi o jedinoj komponenti koja se s vremenom, koliko god telefon moderan bio, polako troši i propada.

Čovjek drži u ruci Ajfon
FOTO: BALKAN TECH/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ako se vaš voljeni Ajfon ne puni iznad 80 procenata, nemojte misliti da je vrijeme za posjetu servisu ili zamjenu uređaja. Velike su šanse da se namjerno odupire punjenju zbog softverske funkcije koje su podrazumijevano uključene.

Zato, ako telefon prestane da se puni na 80% baterije, to je najvjerovatnije zbog funkcije iOS pod imenom ‘”Optimized battery charging'”. Njena namjena je da spriječi preopterećenje baterije i produži trajanje Ajfona ograničavanjem punjenja na 80 procenata.

Ako je ta funkcija isključena i telefon se i dalje ne puni preko 80 odsto, moguće je da je problem u pregrevanju baterije tokom punjenja. U tom slučaju softver će vam takođe ograničiti punjenje na 80 procenata, ali ne zato što štedi bateriju, već zato što ne želi da se pregrije. Ako je to slučaj, isključite Ajfon i ostavite ga da se malo ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon 15 minuta uključite ga i punjenje će se vjerovatno nastaviti.

Očuvajte bateriju

Ipak, nemojte nikad stavljati telefon u frižider ili zamrzivač da biste ga ohladili. Iznenadne promjene temperature će oštetiti bateriju, ubrzati njeno starenje i (u nekim retkim slučajevima) dovesti do njenog ‘”bubrenja”.

Stoprocentni kapacitet možda izgleda dobro, ali dugoročno rezultuje degradacijom litijum-jonske baterije. Što duže ona ostane potpuno napunjena ili prazna, to će njen kapacitet punjenja biti kraći. Zato, ako Ajfon ostavite na punjaču tokom čitave noći, on će satima biti na 100 procenata, što će oslabiti bateriju.

Da biste to spriječili, u podešavanjima postoji opcija koje zaustavljaju punjenje na 80 procenata sve do trenutka u kom ćete početi da koristite telefon. Vještačka inteligencija Ajfona uočiće vaš način svakodnevnog punjenja i pokušaće da prilagodi početak “ostatka punjenja” pola sata ili sat prije, recimo, vašeg uobičajenog vremena buđenja.

Na taj način se uređaj potpuno napuni kada je to potrebno bez punjenja čitavu noć. Ako vam to ide na živce i zbog bilo kog razloga želite da se vaš Ajfon puni na sto procenata kada ga povežete na punjač, opciju optimizovanog punjenja možete isključiti.

Pročitajte još

Kako da isključite optimizovano punjenje na Ajfonu?

Optimizovano punjenje baterije omogućeno je na osnovu podrazumijevanih podešavanja na Ajfonu, piše Makeuseof. Da biste ga isključili, pratite sljedeće korake.

Idite u Settings > Battery > Battery Health. Isključite Optimized Battery Charging opciju. Odaberite jednu od dvije opcije: Turn Off Until Tomorrow ili Turn Off (permanently), prenosi B92.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije