Kolumne

Da sve prodamo?

Rijetko koja zemlja je siromašna a da je istovremeno bogata rijekama, planinama i šumama. Mi smo među tim rijetkim zemljama.

Da sve prodamo?
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Zaposleni u teslićkom šumskom gazdinstvu nisu primili platu od septembra. “Šume RS” duguju 11 miliona maraka poreza. Javne zdravstvene ustanove su i dalje najveći poreski dužnici. Elektroprivreda RS poslovala negativno, nekoliko preduzeća iz sistema duguje poreze, a rukovodstvu je, bar za sada, propao plan sa poskupljenjem struje.

Nabrojanima je zajedničko to što su javna preduzeća i javne ustanove. I svi su u problemima već godinama.

Laik zna da je teoretski nemoguće da “Šume” posluju sa gubicima, da imaju milionske dugove. Naravno da sumnjamo u krađu, od one najsitnije do one organizovane, dogovorene, pa i onu najgoru, golu sječu.

Osim što su javni, zajedničko za sve navedeno je višak zaposlenih. Kod svih njih je nagomilana administracija, a struke ni za lijeka.

Tako je, recimo, ZP Elektrodistribucija Pale uzela 3,3 miliona KM kredita za isplatu stimulativnih otpremnina 81 radnika, koji su tehnološki višak. Iste te godine su se prijavili na konkurs za prijem 15 pripravnika sa VSS od kojih je šestoro – društveni smjer. To se sve dešavalo pred izbore i riječ je zapravo o obrascu za koji poslodavac Dragutin Škrebić tvrdi da služi političkim strankama za skupljanje izbornih glasova.

Pročitajte još

Sljedeće brojke sve objašnjavaju: u Republici Srpskoj ima 219 javnih preduzeća, koja raspolažu sa imovinom većom od 12 milijardi maraka. Samo jedno javno preduzeće je za poslovanje u 2018. godini platilo dividendu u budžet. Od 2014. do 2018. u budžet RS slilo se tek oko 106,5 miliona KM dividende.

Razlog je jednostavan. Preduzeća su stranačka, tako se dijele, tako se prema njima i odnosi. Samo su deklarativno javna preduzeća koja brinu o značajnim prirodnim resursima.

Mi nećemo, a često i ne znamo kako iskoristiti resurse s kojima raspolažemo. Možda je ipak najbolje sve lijepo prodati.

Prihvati notifikacije