Politika

Dačić o situaciji u BiH “Srbija se protivi napadima i pokušajima rušenja Srpske”

Srbija sigurno ne stoji iza rušenja BiH, niti to podržava, ali se apsolutno protivi napadima i pokušajima rušenja Republike Srpske, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Ivica Dačić
FOTO: IGOR KOVALENKO/ANADOLIJA

Dačić je ukazao da se stalno nameće teza da su Srbi glavni remetilački faktor, a niko ne želi da kaže da u cijeloj priči postoji želja za unitarizacijom BiH i ukidanjem entiteta.

On je naveo da je Srbija veoma zabrinuta za situaciju u BiH, te da je za očuvanje teritorijalnog integriteta i da zato misli da rješenje treba da bude u dijalogu.

– Mislim da je zajednički interes da probamo da živimo što bolje, da međusobno sarađujemo i da svi zajedno idemo ka EU – rekao je Dačić za B92.

Govoreći o napetoj situaciji u BiH i odnosu prema Republici Srpskoj, Dačić je rekao da ovo nije prvi put, te da su međunarodni predstavnici više puta to radili u odnosu na Republiku Srpsku i da njima ne odgovara jaka Srpska, jer je brana za unitarizaciju BiH.

Pročitajte još

On je ukazao da međunarodni predstavnik u BiH, kojeg Republika Srpska ne priznaje, treba da pokuša da bude objedinitelj, a ne da nameće svoju volju.

Dačić je rekao da u Sarajevu strašno reaguju kada im neko kaže – ako muslimani Bošnjaci nemaju ništa protiv nezavisnosti Kosova, koji su im argumenti da kažu nešto protiv Banjaluke?

– Nema odgovora, pokušavaju da objasne da to nije isto. Ja nisam ni rekao da je isto, ali Republika Srpska je međunarodna tvorevina, međunarodno priznati entitet, kojeg su izmislile SAD, a ne mi. Sada se vi zalijećete da podržavate Kosovo, a ne vidite imate problem u svom dvorištu – rekao je Dačić.

Dačić je rekao da se Priština “ubi” da govori da treba da se ukine međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji, te upitao šta će onda međunarodno prisustvo u BiH, na osnovu čega.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije