Društvo

Da li nam je za omikron potrebna nova vakcina: Proizvođači se već utrkuju ko će je prvi napraviti

Novi soj omikron izazvao je veliku pažnju, ali i bojazan koliko se razlikuje od prethodnih sojeva korona virusa.

Da li nam je za omikron potrebna nova vakcina: Proizvođači se već utrkuju ko će je prvi napraviti
FOTO: ĐORĐE KOJADINOVIĆ, SHUTTERSTOCK, EPA/PIYAL ADHIKARY / RAS SRBIJA

Iako ljekari apeluju da je još uvijek rano da se o tome polemiše jer ne postoji zvaničan stav koliko je mutacija odmakla u ovom slučaju, proizvođači vakcina uveliko se utrkuju ko će prvi izaći sa novom vakcinom.

S jedne strane, dobra vjest je što ipak postoji rješenje, ali se nameće pitanje, koliko je ovo dobro, s obzirom da već imamo gotove vakcine koje takođe daju zaštitu bez obzira na mutacije, barem tako tvrde ljekari.

Epidemiolog i član Kriznog štaba prof. dr Branislav Tiodorović u razgovoru za Blic izjavio je da treba sačekati sa izjavama o novom soju, a da je s druge strane nekorektno pričati kako su svi spremni da otpočnu pravljenje vakcine protiv novog soja, a o njemu se još uvijek ne zna dovoljno.

– Kakav je soj tačno u pitanju, to ćemo vidjeti uskoro nakon što se završi detaljno ispitivanje. Niko sada ne može precizno reći kako stvari zaista stoje, ono što sigurno znamo jeste da oni koji su već uredno vakcinisani, da su višestruko zaštićeni. Jedino što je ispravno je vakcinisati se odmah, i to postojećim vakcinama, rekao je za Blic nakon sjednice Kriznog štaba profesor Tiodorović.

Pročitajte još

I virusolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica u razgovoru za Blic objasnila je da ne treba stvarati tenziju i da treba sačekati „glas kliničara“ koji će opisati kakvu kliničku sliku daje ovaj novi soj, dalje, da naučnici daju konačan sud, a ne da se unapred stvara panika i iznose pretpostavke, koje samo unose zabunu.

– Novi soj, kako su genetičari definisali i pročitali ima dosta tih promena, ali o posljedicama tek ćemo se informisati u budućnosti. Meni nije jasno zašto je tolika frka dignuta odjednom? Kako bismo znali šta taj soj radi, treba da prođe vrijeme, treba da postoje pacijenti da se vidi klinička slika, to će reći ljekari kliničari. Dalje, kakva je efikasnost vakcine na novi soj, pa da bismo to znali potrebno je ispitati a ne unaprijed prognozirati. Bilo je više varijanti sojeva, neke su prošle lagodnije neke su bile teže, a šta će dati ova nova varijanta, znaćemo kada se sve detaljno prouči, ali ono što mogu da kažem je da ne treba stvarati paniku i unositi zabunu – kaže dr profesorka Kuljić Kapulica za Blic.

– Zaista je suviše rano za bilo kakva predviđanja je rano, dodaje ona, i apeluje da treba biti oprezan.

– Mi kao sredstvo imamo vakcinu i nema razloga da se ne vakcinišemo. Ako bude potrebno proizvođači su najavili da će pripremiti i tu za novi soj. Dakle, ako već postojeća vakcina slabije bude djelovala, onda će se vakcina promijeniti i prilagoditi. Pa znate da se svake godine mijenja vakcina protiv gripa jer virus gripa ima puno veću moć, javljaju se mutacije, to se redovno prati i prilagođava, kako za grip, tako će i sada koronu. S tim što su se proizvođači odmah istakli da to mogu ubrzano da koriguju, tako da zaista nema mjesta ovolikoj zabrinutosti, dodaje virusolog.

Omikron registrovan u 38 zemalja

Omikron soj korona virusa potvrđen je dosad u 38 zemalja širom svijeta, izjavila je juče Marija van Kerkhova, stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije.

– Imamo prijave omikrona u 38 zemalja u svih šest regiona SZO – rekla je ona i dodala da podaci iz Južne Afrike pokazuju da broj slučajeva Omikrona u toj zemlji raste, prenosi TASS.

Pretpostavke su da postoji povećana prenosivost, a podaci ukazuju da omikron izaziva bolesti različitog stepena težine od blagih do ozbiljnih stanja i potrebno je vrijeme da se otkrije da li je ovaj soj odgovoran za povećanje hospitalizacija u Južnoj Africi.

Farmaceutske kuće već spremne za proizvodnju?

Kompanija Novavaks Ink saopštila je prije dva dana da bi mogla da počne komercijalnu proizvodnju vakcine protiv kovid-19 efikasne protiv varijante korona virusa omikron u januaru sljedeće godine, a u trenutku kada izvodi testove da li njena trenutna vakcina djeluje protiv te varijante.

Laboratorijski podaci koji se očekuju u narednim nedjeljama pokazaće da li antitijela pojedinaca koji su prethodno primili Novavaksovu vakcinu protiv kovid-19 mogu da neutrališu novu varijantu, navela je kompanija, preneo je Rojters.

Novavaks je, takođe, saopštio da je počeo sa razvojem antigena šiljastog proteina specifičnog za omikron i da će započeti laboratorijske testove nove vakcine na novoj varijanti korona virusa za nekoliko nedjelja.

Drugi proizvođači vakcnina protiv korona virusa Moderna i Fajzer, takođe, su počeli da rade na proizvodnji vakcine protiv kovid-19 efikasne protiv varijante korona virusa omikron.

Moderna je saopštila da je unapredila “sveobuhvatnu strategiju za predviđanje novih zabrinjavajućih varijanti” od početka 2021. – uključujući tri nivoa odgovora ako imunitet koji nudi njihova vakcina oslabi.

Novi soj je prvi put otkriven u Južnoj Africi, a brojne zemlje ograničavaju putovanja iz više južnoafričkih zemalja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije