Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DIMNJAČARSTVO SVE ISPLATIVIJI ZANAT Donose sreću ljudima i sprječavaju požare

Regioni
Autor:

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Dimnjačarstvo sve zastupljeniji zanat među Sembercima

Dimnjačarstvom, skoro zaboravljenim zanatom, sve više se bavi Semberaca i to zbog učestalih požara na ovom području.

Oni koji su se opredjelili za ovaj posao, koji je danas jedan od traženijih i isplativijih, pričaju za „EuroBlic“ da se od ovog zanata ne može obogatiti, ali se može pristajno živjeti. Navode da je jedan od razloga zbog kojeg se opredjeljuju za ovaj posao i činjenica što je u odnosu na prošlu godinu povećan broj požara zbog zapušenih dimnjaka i neispravnih grijnih tijela. Iz Vatrogasne jedinice Bijeljina ističu da su u protekla dva mjeseca imali 56 intervencija.

Pero Malić, koji se dimljačarstvom bavi skoro 18 godina, kaže da je čišćenje dimnjaka, centralni kotlovi i ventilacijski otvori, sanacija dimnjaka samo neki od usluga koje građani koriste. Priča da je godinama preživljavao i hranio porodicu od rada na nadnici, te da se poslom dimnjačara počeo baviti slučajno.

– Nikad se nisam pokajao što sam se počeo baviti ovim poslom. Da bi neko postao dobar dimanjačar potrebni su dobra volja, malo vještine i mnogo hrabrosti. Sve je počelo zahvaljujući mom kumu kojem sam pomagao. Učio sam od njega taj zanat i na kraju sam savladao sve što treba za taj posao – priča Pero. Ističe da na našem prostoru nema škole za dimnjačara, ali ako se nešto voli nijedan posao nije teško naučiti.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Zanat naučio od kuma i nije se pokajao.

– Ne može se svako popeti i hodati po krovu. To zna kada su visoki objekti u pitanju da bude i opasno. Mora se biti pažljiv i oprezan, ali vremenom se čovek „svješti“ – kaže ovaj semberski dimnjačar. On za „EuroBlic“ navodi i da ima su potrebnu opremu bez koje ne izlazi na teren, a to su žice, četke, čekrke, a nešto je i sam inovirao.

– Smolu iz dimnjaka nije lako ukloniti. Važno je, ipak, uraditi ovaj posao na vrijeme jer ako se dimnjak zapuši i zapali, može izazvati veliku štetu – kaže Pero. Dodaje da u sezoni ima mnogo posla.

– Nekada je to išlo po preporuci, sada već imam stalne mušterije. Zovu ljudi u jesen kada se pripremaju za grejnu sezonu, ali i na proljeće kada se prestane sa grijanjem. Odem, pogledam, očistim. Trudim se da i cijena bude prihvatljiva. Čišćenje odžaka naplaćujem od 15 do 50 KM. Važno je da domaćin bude zadovoljan, onda sam zadovoljan i ja – kaže ovaj dimnjačar.

Sa osmjehom dodaje da je opšte poznato da dimnjačari donose sreću. – Mnogi i sada kada me vide dodirnu dugme za sreću. Ima i onih koji traže da dodirnu žicu iz četke za čišćenje i zamisle želju. Omogućim im i to jer nikad se ne zna da li će im se želja i ispuniti – kaže Pero.

Istovremeno, iz MUP RS saopštavaju da su najčešći uzroci požara ljudska nepažnja, zapušeni dimnjaci i neispravne električne instalacije. Iz Vatrogasne jedinice apeluju na građane da vode računa o ispravnosti grijnih tijela i električnih instalacija kako bi se smanjio broj požara i spriječila materijalna šteta koju izaziva vatrena stihija.  Komandir Vatrogasne brigade Bijeljina Mile Spasojević podsjeća da se, u odnosu na isti period prošle godine, dogodilo 14 požara više čiji je uzrok bio zapušen dimnjak.

– Imamo 56 vatrogasaca koja koji dežuraju u četiri smjene, imamo 22 specijalizovana vatrogasna vozila, opremu i sve što je neophodno, ali građani moraju da vode računa o grijnim i električnim instalacijama. Samo tako možemo izbjeći veću opasnost od požara i zaštiti ljudske živote i imovinu – naglašava Spasojević.

Šteta skoro 100.000 KM

Redovnim održavanjem grijnih tjela i čišćenjem odžaka može se smanjiti broj požara, a time i izbjeći materijalna šteta.

Samo u prvih dva mjeseca ove godine u požarima je na privrednim i stambenim objektima u Semberiji pričinjena šteta od 97.000 KM.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO