Biznis

Diskriminše strane proizvođače: Američki Zakon o smanjenju inflacije velika prijetnja po evropske kompanije

Francuski ministar finansija Bruno le Mer rekao je danas da je američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA) velika prijetnja po evropske kompanije i da EU mora da izrazi čvrst stav protiv.

Diskriminše strane proizvođače: Američki Zakon o smanjenju inflacije velika prijetnja po evropske kompanije
FOTO: RONALD WITTEK/EPA

Moramo iznijeti jasan stav našim američkim partnerima da nam taj zakon predstavlja veliki problem i da je neprihvatljiv. Mogao bi da izazove veliki šok evropskoj industriji – naglasio je Le Mer.

Evropske industrije izrazile su strahovanje da bi Zakon koji omogućava poreske olakšice svakojoj komponenti proizvedenoj u SAD mogao da udalji investicije od Sjeverne Amerike.

IRA je potpisan i stupio je na snagu u avgustu.

Pročitajte još

SAD i EU su krajem prošlog mjeseca uspostavili radnu grupu zaduženu za rješavanje spora oko baterija za vozila na električni pogon za koje blok tvrdi da predstavljaju diskriminaciju protiv proizvođača u Uniji i da krše regulative Svjetske trgovinske organizacije /STO/.

Prema Zakonu za smanjenje inflacije,kupci vozila na električni pogon mogu da podižu kredit do 7.500 dolara sve dok automobil ide na bateriju proizvedenu od minerala iskopanih ili recikliranih na američkom kontinentu.

EU je izrazila uvjerenje da ova mjera predstavlja potencijalnu barijeru u transatlantskoj trgovini i da diskriminiše strane proizvođače.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu