Biznis

Vode računa o radnicima: Novi trend među svjetskim kompanijama - dodatni slobodni dani

U svijetu postoje firme koje imaju razumijevanja za to da vam "nije dan", pa kada život postane, "previše stresan" - zaposleni imaju pravo da uzmu slobodan dan.

Posao kancelarija
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Danas, mladima koji tek pronalaze posao pojam “dani mentalnog zdravlja” možda i nije stran, ali je ranije bio tabu.

Kada biste poslodavcu rekli da ne možete doći na posao jer se psihički ili emocionalno ne osjećate najbolje, vjerovatno bi vas samo popreko pogledao. Drugim riječima, mislio bi da “folirate”.

Ipak, WSJ piše da je sada drugačije: mnoge kompanije zvanično prepoznaju potrebu za tim i nude “dane mentalnog zdravlja”.

Pročitajte još

– Više kompanija dopušta dodatne slobodne dane radnicima, ne zbog pregleda kod doktora ili radi završavanja nekih obaveza, već zbog stresnih događaja van radnog mjesta. Odluka da se ponude ove vrste “ličnih dana”, jedan je od nekoliko poteza koje prave rukovodioci kompanija, kako bi odgovorili na zabrinutost u vezi sa mentalnim zdravljem zaposlenih – kaže Lini Luk, direktorka u NerdWallet, prenosi B92.

Dodaje da kompanije, takođe, nude dane mentalnog zdravlja u cijeloj kompaniji, kao i sobe za predah na samom radnom mjestu.

“Ključ” koji vezuje radnika za kompaniju

Dok vode računa o svojim radnicima, kompanije ih istovremeno “vežu” za sebe, odnosno privlače nove potencijalne kandidate za posao, koji vide benefit u takvom pristupu osoblju.

– U ovom, našem vremenu, mentalno zdravlje je kriza na radnom mjestu – istakla je dalje Lini Luk, i dodala:

– Ne smatramo da je briga o mentalnom zdravlju nešto što bi trebalo samo ubaciti u plaćeno odsustvo s posla ili bolovanje. Zaposleni u NerdWallet-u, kompaniji za lične finansije, dobijaju neograničeno plaćeno slobodno vrijeme, osam sati po četvrtini plaćenog vremena za volonterski rad i petonedeljni odmor nakon pet godina na poslu. Rukovodioci su bili zabrinuti da to nije dovoljno.

Navodi se i da zaposleni sada traže poslove koji podržavaju njihove potrebe za mentalnim zdravljem – na rekordnom nivou.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije