Kultura

DJELO PET MLADIH ENTUZIJASTA Premijera predstave „Država“ u Studentskom pozorištu

U Podrum sceni „Banjalučkog studentskog pozorišta“ sutra u 21:30, neformalna grupa „NAmladiMA“ izvešće premijeru predstave „Država“ u koprodukciji sa ovim pozorištem.

DJELO PET MLADIH ENTUZIJASTA Premijera predstave „Država“ u Studentskom pozorištu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Predstava se realizuje u okviru projekta „Država solidarnosti“,  koji se implementira kroz program malih grantova, USAID-ov projekat PRO-budućnost.

U prethodnom periodu, pet mladih entuzijasta: Jelena Stojaković, Ema Ćehajić, Anando Čenić, Vladana Savić i Rajko Marčeta osmislili su predstavu pod nazivom “Država”, a koji se realizuje kroz tri faze. U početnoj fazi članovi projektnog tima na čijem čelu je bio mentor Aleksandar Pejaković, prikupljali su potrebne informacije kroz istraživanje i proces učenja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

U fazi nastanka, sa studentima, odnosno glumcima amaterima radili su profesionalci iz oblasti režije, glume, izrade kostima i dizajna, odnosno profesionalci iz onih oblasti koje su neophodne da bi se izvršilo finalno oblikovanje i povezivanje predstave u jednu umjetničku cjelinu.

 Ovom predstavom željeli smo da pokrenemo mnoga aktuelna pitanja i teme koje se tiču svih nas. Država je dio svih nas i mi smo dio nje. Naša odgovornost je da razmišljamo i razmijenimo mišljenja i iskustva, jer jedino na taj način možemo da očekujemo pozitivne promjene, kako na lokalnom, tako i na globalnom nivou – rekao je Rajko Marčeta. 

Najznačajna faza je premijera predstave i okrugli sto na temu „Mladi i Država“, koja će se održati sutra od 20.30 časova u Podrum sceni u Gospodskoj ulici. U predstavi igraju: Andrea Stojković, Milica Popović, Katarina Arnaut, Una Radulović, Jelena Stojaković, Anando Čenić, Rajko Marčeta, Dragan Ćuić, Mladen Erak, Miloš Azarić, Branko Lošić, Aleksandar Ševo i Stefan Jarić.   

Zbog sprečavanja širenja virusa korona, Podrum scena u Studentskom pozorištu moći će da primi maksimalno 25 posjetilaca.

– Radeći istraživanja u prvoj fazi projekta “Država solidarnosti”, došli smo do zaključka da nakon predstave “Država”, održimo i diskusiju sa publikom, kako bismo javno razmijenili mišljenja i stavove o aktuelnim problemima mladih, ali i svih generacija. Jedini način da promijenimo prošlost je da promijenimo budućnost – rekao je Anando Čenić.