Politika

Dodik o dopisu iz OHR "Lažan je i nelegalan, vraćam ga nepročitanog"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik naglasio je da BiH nema imenovanog visokog predstavnika jer se donošenje rezolucije nije desilo i naglasio da je zato dopis koji je dobio od "Kancelarije visokog predstavnika" lažan i nelegalan, te ga iz tog razloga vraća nepročitanog.

milorad dodik predsjednik republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Napominjući da je sa nelegalne adrese iz Sarajeva dobio pismo nevjerovatne sadržine, predsjednik Srpske je naglasio da se u dopisu upućenom njemu poziva na Aneks 10 koji Kancelarija visokog predstavnika krši svojim postupcima.

Pismo predsjednika Republike Srpske prenosimo u cijelosti:

Pročitajte još

“Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH reguliše se način imenovanja visokog predstavnika u BiH, a to znači da visokog predstavnika u BiH imenuje Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija svojom relevantnom rezolucijom.

Članom I stav 2 Aneksa 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir u BiH propisano je da ‘s obzirom na složene zadatke koje im predstoje, strane potpisnice zahtijevaju da se, u skladu s relevantnim rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija, imenuje visoki predstavnik koji će olakšati napore strana potpisnica i mobilisati organizacije i tijela uključena u civilne aspekte mirovnog rješenja, i prema potrebama koordinisati njihove aktivnosti, tako što će obavljati dole navedene dužnosti, koje su mu povjerene rezolucijom Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija’.

Ustavni sud BiH u plenarnom sazivu u predmetu broj AP 953/05, rješavajući apelaciju Milorada Bilbije i drugih, na osnovu člana VI/ 36) Ustava BiH, člana 59 stav 2 alineja 2, člana 61 stav 1 i 2 i člana 64 stav 2 Pravila Ustavnog suda BiH na sjednici održanoj 8. jula 2006. godine donio je Odluku o dopustivosti i meritumu o usvajanju apelacije gdje se u obrazloženju iste u tački 46 navodi: ‘imenovanje potvrđuje Savjet bezbjednosti UN-a koji je odobrio i Dejtonski mirovni sporazum’.

Prekršili ste i ovu odluku Ustavnog suda BiH, pogotovu onaj dio koji se odnosi na Savjet bezbjednosti UN, dakle Savjet za implementaciju mira je neformalno tijelo grupe zemalja koji se ne pominju u Aneksu 10 i kao takvo ne može biti zamjensko u procesu izbora visokog predstavnika u BiH.

Visoki predstavnik u BiH ne postoji i degutantno je i nelegalno da se predstavljate lažno čime činite krivično djelo”.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije