Politika

Dodik poručio da su protesti sindikata bili bespotrebni "Sve elemente tog sporazuma smo ispoštovali u egzaktnom iznosu"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je da su današnji protesti granskih sindikata bili bespotrebni, te napomenuo da je sporazum koji je sa njima potpisan prošle godine u cijelosti ispoštovan.

Milorad Dodik
FOTO: SRNA

Sve elemente tog sporazuma smo ispoštovali u egzaktnom iznosu i procentima onako kako je rečeno. Smatramo da je današnje okupljanje bilo bespotrebno i da ne održava realno stanje – rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci.

On je podsjetio da je u okviru Zakona o platama zaposlenih u organima uprave Republike Srpske iz 2007. godine objedinjen regres za godišnji odmor i topli obrok.

– Tako da je, ako je plata bila 500 KM, regres 100 KM, a topli obrok 200 KM, onda smo sabrali i plata je iznosila 800 KM. Nakon toga se, na bazi povećanja koja su se dešavala, povećavao i taj iznos, pa je nastao problem, jer jedan dio organizacija iz javnog sektora nije pratio ovu politiku Vlade – pojasnio je Dodik.

Pročitajte još

On je napomenuo da je došlo do dalje diferencijacije plate i toplog obroka u javnim ustanovama, te da sindikat sada neopravdano traži i pokušava da napravi politiku u vezi sa toplim obrokom i regresom.

– On je uračunat u platu, te kako se povećava plata, tako se povećava i topli obrok – rekao je Dodik.

Dodik je istakao da rukovodstvo Republike Srpske vodi politiku prema kojoj se plata od 2019. godine svake godine povećavala.

– U 2019. godini samo za plate budžetskim korisnicima izdvojeno je 745,1 milion KM, a u ovoj godini izdvojeno je 1,113 milijardi KM, što govori o kumulativnom povećanju od 368 miliona na stavkama budžeta, a to je u 49,4 odsto povećanje iznosa za plate – naveo je Dodik.

PROTEST RADNIKA SRPSKE
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On je rekao da sindikat ima pravo da zastupa svoje članove, ali da je nemoguće sarađivati sa tolikim brojem raznih predstavnika u sindikalnim organizacijama.

Kao primjer je uzeo sindikat zdravstva, koji je ranije bio jedinstven, a danas ima pet ili šest organizacija.

– Imamo problem sa reprezentativnošću tih sindikata, jer se dešava da ne žele jedni sa drugima ni da sjede u istoj prostoriji, ili kada dođu zajedno ne žele da razgovaraju, te prenose zahtjeve koji nisu realni –  rekao je Dodik.

PROTEST RADNIKA SRPSKE
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

On je podsjetio i na povećanje penzija od 46 odsto od 2019. godine do danas, te izrazio spremnost za razgovore i dogovore sa sindikatom.

– Dogovorili smo da okupimo sve sindikate zdravstva, pa ćemo pokušati sa njima da riješimo stanje u ovoj oblasti. Ukoliko oni ne budu jedinstveni, nemoguće je imati ni jedinstven odgovor Vlade – rekao je Dodik.

On je napomenuo da ne želi ništa loše da kaže o sindikalnim vođama i funkcionerima jer su to ljudi koji se bore za socijalna prava svojih članova, ali da i oni znaju nekada “debelo ne biti u pravu”.

Dodik je podsjetio i da je sa današnjim danom Republika Srpska zatvorila sve svoje budžetske okvire za finansiranje, te da će sa 31. decembrom izvršiti sve budžetske obaveze i da neće biti zastoja.

Članovi šest granskih sindikata zatražili su danas od Vlade Republike Srpske realizaciju sporazuma zaključenog prošle godine, kao i povećanje plate od najmanje 160 KM za svakog radnika.

Na protestu su učestvovali Sindikat uprave, Sindikat pravosuđa, Sindikat radnika unutrašnjih poslova, Strukovni sindikat doktora medicine, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara, Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije