Politika

Dodik o situaciji na KiM "Priština neće uspjeti terorom natjerati Srbe da odu"

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da treba podržati poriv Srba da ostanu na Kosovu i Metohiji, koje je sastavni dio Srbije, te se boriti da tako i ostane i da svaki dan za srpski narod u južnoj srpskoj pokrajini bude bezbjedan.

Milorad Dodik drži pres
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Dodik je izjavio da su Srbi na Kosovu i Metohiji u teškoj situaciji i da u Prištini misle da će terorom uspjeti da ih natjeraju da odu, dodajući da je uvjeren da u tome neće uspjeti.

On je istakao da su Srbi na Kosmetu u sličnoj situaciji kao Srbi u Republici Srpskoj, samo što Srbi imaju Republiku Srpsku i lakše mogu da se odbrane kroz svoje institucije.

– Srbi na Kosovu ostali su zbog međunarodnog angažmana potpuno istureni, izloženi tim zlikovcima iz Prištine koji uporno masakriraju i tuku ljude i zavode teror, vjerovatno u nadi da će se ostali uplašiti i napustiti taj prostor jer ne žele torturu, ne računajući da postoji opredjeljenje da tamo ostanu – rekao je Dodik.

Pročitajte još

On smatra da taj poriv Srba da ostanu treba podržati i da treba raditi bezbjednosno neutralno i garantovati bezbjednost svima.

– To ne može da učini ni Priština, to ne može ovaj koncept. Kao što ne može BiH koju guraju 30 godina, ne mogu da uspiju da nametnu ono što oni hoće. BiH ostaje podijeljeno, nestabilno društvo – naveo je Dodik.

On je rekao da je samoproglašeno Kosovo nonsens koji se desio zato što su neki bili prepotentni, pa su rekli da je to neka država.

– Nije članica UN, nije priznata od svih zemalja. Pet evropskih zemalja nije priznalo (samoproglašeno) Kosovo. Rezolucija 1244 kaže da je to sastavni dio Srbije. I ono što mi moramo raditi je upravo to: Kosovo je sastavni dio Srbije, teritorijalni integritet Srbije treba poštovati sa Kosovom unutra i boriti se da svaki dan bude siguran za naše ljude na Kosovu – naglasio je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije