Politika

Dodik za HRT: Suđenje pred sudom BiH je politički proces u zemlji apsurda

 Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je večeras da proces koji se protiv njega vodi u Sarajevu nema nikakve osnove u zakonu i političke je prirode, a ne pravne, što govori o BiH - zemlji apsurda.

Milorad Dodik
FOTO: BORISLAV ZDRINJA/SRNA

To je primarno politički proces. Nema nikakve osnove u zakonu. Činjenica je da stranac koji nije izabran odlukom mijenja zakon štiteći svoja nedjela, tvrdeći da svako ko ne postupa kako on kaže, zato što je on neko izmišljeno božanstvo, ide u zatvor na šest mjeseci do pet godina – rekao je Dodik za HRT.

On je ukazao da to govori više o BiH, zemlji koje nema, za koju kaže da je zemlja apsurda, što je i ovaj slučaj potvrdio.

– Da jedan stranac može odlukom mijenjati zakonodavstvo – to ne može proći ni kod molera na pravnom fakultetu, a kamo li kod studenata – ocijenio je Dodik.

Dodik je, citirajući nobelovca Ivu Andrića, rekao da kada se uđe u BiH – logika prestaje.

– Ovdje nikakve logike nema. Imate sud i tužilaštvo na nivou BiH koji nemaju ustavnu osnovu jer Ustav BiH nije dao pravo BiH na pravosuđe. To je nametnuto odlukama koje nisu u skladu ni sa Ustavom ni sa Dejtonom – pojasnio je Dodik.

Predsjednik Srpske se osvrnuo i na tvrdnje ministra odbrane u Savjetu ministara Zukana Heleza da se na teritoriji Republike Srpske nalaze kampovi za obuku paravojnih grupa, ocjenjujući da je to zgodna laž koja se plasira već duže vrijeme.

– Nikakvih kampova nema, paravojnih formacija nema. Ako imate Eufor, snage koje su zadužene za bezbjednost u BiH i praćenje razvoja situacije i kada oni kažu da toga nema – što da ja objašnjavam više? – upitao je Dodik.

On je ukazao da, ipak, postoje ozbiljne informacije o prisutnosti bivših boraca “Islamske države” u BiH.

Pročitajte još

– Sa druge strane, postoje ozbiljne ingormacije o džematima i paradžematima, stranim ratnicima, onima koji su bili u `Islamskoj državi`, pa se vratili i njihovim porodicama. To je jedna geneza koja postoji, vuče se i nije nestala – naglasio je Dodik.

Na pitanje o tome vodi li Republiku Srpsku na put otcjepljenja, Dodik se našalio da će se prije ostatak BiH otcijepiti od Srpske.

Govoreći o odnosu sa hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, Dodik je rekao da je to konzistenatan političar koji dobro razumije stvari, te da dijele iste vrijednosti.

– To je čovjek koji štiti interese svoje države, koja je potpisnik Dejtonskog sporazuma i time i njegov garant. Nepravedno je izbačena, kao i Srbija, iz procesa odlučivanja preko Savjeta za sprovođenje mira u BiH – rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je to rezultat toga što su Amerikanci dugo od Bošnjaka pravili favorite.

– Oni uvijek znaju da će iza njih stati Amerikanci na štetu Hrvata i Srba. Oni uvijek imaju lagodnu poziciju pa mogu i lagati – smatra Dodik.

Govoreći o saradnji sa političarima u BiH, Dodik je rekao da bolje sarađuje sa predsjednikom HDZ-a Draganom Čovićem, nego sa predsjednikom SDA-a Bakirom Izetbegovićem.

– Složeni su odnosi u BiH. Kada god pokušate govoriti apstraktno, onda riskirate da ste u problemu. Sa Čovićem razgovaram dugo godina. Nikada nismo došli u poziciju da budemo posvađani, da se nešto što je dogovoreno – ne ispoštuje. Nema prizemnih podvala kao što to bude sa Izetbegovićem. To će vam potvrditi Čović, ja i svi drugi – rekao je Dodik.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije