Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

DRASTIČAN PAD PROMETA Zbog neradne nedjelje radnici u Crnoj Gori počeli DOBIJATI OTKAZE

Biznis
Autor:

Foto: Profimedia

Donošenje Zakona o unutrašnjoj trgovini u Crnoj Gori, kojim su nedjelja i državni praznici postali neradni dani, dovelo je do prvih otkaza radnicima.

Iz kompanije Delta Siti koja upravlja istoimenim trgovačim centrom u Podgorici saopštili su Vijestima da su njihovi zakupci za tri mjeseca, koliko se u Crnoj Gori primjenjuje Zakon o unutrašnjoj trgovini, kojim su nedjelja i državni praznici postali neradni dani, zabilježili pad prometa od 18 odsto i da su otpustili više od 80 radnika.

Pad prometa posebno se osjetio na prodaji odjeće i obuće i nije zabilježen u supermarketima.

– Taj broj će se povećavati u skladu sa procesom optimizacije radnih mjesta, koja je još uvijek traje. Ono što predlagači zakona nisu uzeli u obzir je specifičnost trgovačkih centara, koji su više dio turističe ponude svake destinacije, u ovom slučaju grada Podgorice – navodi se u saopštenju.

Primjetan je trend odlazaka građana nedjeljom u Skadar, Trebinje i Dubrovnik, gdje trgovine, posebno modne maloprodaje, normalno rade.

– U svim državama regije i većini evropskih zemalja trgovački centri su izuzeti iz primjene ovakvog zakona, zbog značaja kojeg imaju u ekonomskom i socijalnom sistemu – navedeno je iz Delta Sitija.

Upravo su kompanije koje upravljaju trgovačkim centrima u Crnoj Gori tražile od Unije poslodavaca da pokrene ocjenu ustavnosti novog zakona.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO