Društvo

Drljača: Nemamo informacija da li će radovi na GP Novi Grad biti završeni u roku

Načelnik opštine Novi Grad Miroslav Drljača izjavio je da nema zvaničnih informacija o tome da li će radovi na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor na hrvatskoj strani biti završeni do kraja godine, kako je bilo najavljeno.

Drljača: Nemamo informacija da li će radovi na GP Novi Grad biti završeni u roku
FOTO: FOTO: BOJANA MAJSTOROVIĆ/RAS SRBIJA
Miroslav Drljača

Drljača je rekao da će nadležne hrvatske službe obavljati kontolu nosivosti mosta na rijeci Uni na graničnom prelazu.

Opština Novi Grad je kao zainteresovana strana u aktivnostima koje smo pokrenuli za prekategorizaciju graničnog prelaza angažovala ovlašteni institut čiji je nalaz potvrdio da most ispunjava uslove za teretni saobraćaj. Hrvatska strana ne spori nalaz, ali kako je nama pojašnjeno, ispitivanje će biti obavljeno po principu parametara i standarda EU, dok je ispitivanje koje je urađeno na naš zahtjev po standardima bivše Jugoslavije /JUS/ -pojasnio je Drljača.

On je naveo da je lokalna uprava u Kostajnici obaviještena da će od 1. januara, zbog radova, za saobraćaj biti zatvoren granični prelaz u ovoj opštini.

– Kako smo mi bili obaviješteni, radovi na graničnom prelazu u Novom Gradu, gdje se na hrvatskoj strani prelaz prilagođava uslovima Šengena, trebalo je da budu završeni do kraja godine. Ostaje za sada nepoznato da li će to biti u roku, te kakav će status imati prelaz nakon otvaranja – kaže Drljača.

Prema njegovim riječima, opština Novi Grad nije prestala sa aktivnostima u vezi sa prekategorizacijom graničnog prelaza.

– Mi i dalje vodimo aktivnosti da se graničnom prelazu u Novom Gradu vrati status koji je imao prije ulaska Hrvatske u EU, da ponovo bude omogućen transport robe. Sada je problem jer su članovi mješovite komisije za praćenje sprovođenja Ugovora o granici između BiH i Hrvatske u Hrvatskoj ujedno zaduženi i za bezbjednost granice. NJima je sada prioritetno pitanje problem ilegalnog prelaska migranata – rekao je Drljača.

On kaže da su hrvatske službe već trebalo da završe ispitivanje mosta, ali je postupak odgođen jer nisu pravovremeno zatražili saglasnost Granične policije BiH.

U Jedinici Granične policije Dobrljin danas je rečeno da do sada nije stigao zahtjev za postupak ispitivanja sa hrvatske strane, niti je ovoj službi potvrđeno kada će granični prelaz u Novom Gradu biti ponovo u funkciji.

Načelnik opštine Dvor Nikola Arbutina izjavio je danas da, prema nezvaničnim informacijama kojima raspolaže, radovi na graničnom prelazu neće biti završeni u roku.

– Takođe je nezvanična informacija da granični prelaz u Kostajnici neće biti zatvoren za saobraćaj prije nego što bude završen posao na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor – rekao je Arbutina.

On kaže da je prvi dio ispitivanja nosivosti mosta na hrvatskoj strani obavljen.

Na graničnom prelazu Novi Grad-Dvor od 31. jula je zaustavljen saobraćaj za sva vozila zbog radova na hrvatskoj strani.

Ovaj granični prelaz zatvoren je za teretni saobraćaj od 2013. godine, kada je Hrvatska ušla u EU. Opština Novi Grad je iste godine podnijela zahtjev za prekategorizaciju, ali procedura još traje.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu