Politika

KRAĐA GLASOVA U SUHAČI MOŽE BITI PRESUDNA Šta se dešava na ponovljenim izborima u Novom Gradu

Zbog očiglednog muvanja sa glasovima na lokalnim izborima 15. novembra, na biračkom mjestu u Suhači u opštini Novi Grad, glasanje je danas ponovljeno, ali se ponovila i izborna krađa i to kako tvrde upućeni na identičan način.

KRAĐA GLASOVA U SUHAČI MOŽE BITI PRESUDNA Šta se dešava na ponovljenim izborima u Novom Gradu
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

A svaki glas u Suhači može biti presudan.

Kako navodi sagovornik Srpskainfo, koji je jutros bio na terenu, kada su posmatrači opozicionog SDS i PDP jutros oko šest sati došli na biračko mjesto, koje se nalazi u društvenom domu u Suhači, imali su šta i da vide.

FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: MILKICA MILOJEVIĆ/RAS SRBIJA

Na podu se nalazila velika kutija sa nekoliko stotina ispunjenih glasačkih listića. Poslije je ustanovljeno da se radi o 200 listića. Ispunjeni su na različite načine, bilo je tu “glasova” iz za vlast i za opoziciju, ali ipak za vlast znato više. Htjeli su, očigledno da zametu tragove i da rezultat izgleda što realnije, ali ipka u njihovu korist – kaže naš sagovornik, aktivista PDP.

Kada je ovaj rašomon otkriven, glasačko mjesto nije otvoreno u sedam ujutru, kako bi po zakonu trebalo da bude, nego tek u osam sati i 15 minuta, a u međuvremenu je trajala teška rovovska borba za pravedne izbore. Kako je ranije izjavio Branislav Borenović, “hrabro posmatrači” PDP i SDS su ipak spriječili izbornu krađu i prekrajanje volje birača.

Pročitajte još

Centralna izborna komisija BiH je naredila da se vreće sa spornim listićima zapečate i izuzmu. Sada svi željno isčekuju epilog ovog turbulentog izbornog dana.

U Novom Gradu je situacija vrlo napeta, a ishod izbora neizvjesan, pa je svaki glas zlata vrijedan. Glasovi iz inostranstva, a trebalo bi da ih bude oko 500, još nisu prebrojani, kao ni glasovi iz sad već famozne Suhače, koji će se brojati večeras, a razlika između dva kandidata za načelnika opštine je svega 300 glasova.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Za sada vodi Miroslav Drljača, kandidat Dodikovog SNSD i aktuelni načelnik opštine, a u stopu ga prati Slobodan Stanić, zajednički kandidat SDS i PDP. Stanić je javnosti poznat kao bivši ministar zdravlja Republike Srpske i žestoki kritičar zdravstvenog sistema.

Što se tiče odborničkih pozicija, SNSD vodi ubjedljivije, ali ko će imati većinu zavisi od toga kome će se prikloniti, za sada neopredijeljeni DNS i SDA.