Biznis

DRŽAVA POKLANJA DŽEPARAC Jedna grupa građana ove godine dobija novac, ali ne mogu potrošiti na bilo šta

Svi koji ove godine slave 18. rođendan, od 1. marta Njemačka će pokloniti džeparac u iznosu od 100 evra, ali postoji uslov kada je u pitanju trošenje ovog novca.

žena vadi novac iz novčanika
FOTO: SRPSKAINFO/RINGIER

Uslov je, da se taj iznos iskoristi za kulturno uzdizanje, na primjer za kupovinu ulaznica za koncerte, pozorišne predstave, bioskope, muzeje, festivale ili parkove, knjige, zvučne zapise, notne zapise ili muzičke instrumente.

Da bi dobili tzv. džeparac, odnosno pomoć države, mladi se moraju prijaviti za KulturPass. Potrebna je lična karta i pripadajući PIN. Račun će tada biti aktiviran na njihov 18. rođendan.

Različite ponude zatim se mogu rezervisati putem povezanog sajta ili aplikacije. Učesnici mogu koristiti ovaj novac do 31. decembra 2024. godine.

Pročitajte još

Oni koji su osamnaesti rođendan proslavili prošle godine dobijali su kroz KulturPass dvostruko više novca nego što će to biti slučaj s ovogodišnjim slavljenicima, 200 evra. Savezna vlada smanjenje novčanog iznosa u odnosu na prethodnu godinu opravdava opštom situacijom, prenosi Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije