Biznis

"ENERGETSKI MOST" GRAĐEN GODINAMA "Blumberg" upozorio Evropu da nema jeftinijeg gasa od ruskog

Evropa ne može naći jeftiniji gas od ruskog, navodi američka agencija "Blumberg".

cijena gasa
FOTO: MAXIM SHIPENKOV/EPA

Nema bolje opcije za Evropu, ako želi ostati konkurentna, od ruskog gasa smatra agencijski komentator Havijer Blas.

Autor podsjeća na svojevrsnu “anketu” sa prošlosedmičnog sastanka o industriji u organizaciji Oksfordskog instituta za energetske studije.

Okupljenim kreatorima politike i konsultantima postavljeno je pitanje hoće li EU ponovno učiniti Rusiju svojim ključnim dobavljačem gasa?

Rezultat je bio podijeljen: 40 odsto odgovorilo je sa “da”, a isto toliko – “ne”, dok su ostali bili neopredijeljeni.

U tekstu se podsjeća da je prije rata u Ukrajini Evropa ruskim gasom zadovoljavala 40 odsto svojih potreba.

Taj “energetski most”, građen decenijama, izdržao je najnegostoljubivije epizode “Hladnog rata”, raspad Sovjetskog Saveza i liberalizaciju evropskih energetskih tržišta.

“Blumberg” navodi da su vlade evropskih prijestonica nepokolebljive u stavu da su “naučile lekciju” i da će “biti istinski slobodni tek kada posve budu mogli bez ruskog gasa”, kako je to izjavila i Leonora Gevesler, austrijski ministar energetike.

Pročitajte još

Međutim, postoje i suprotna mišljenja, “bliža realnosti” – navodi se u “Blumbergovom” tekstu.

Tako Mihael Krečmer, čelnik njemačke pokrajine Saske i istaknuti konzervativni političar, smatra da bi bilo “istorijski ignorantno i geopolitički pogrešno” zauvijek ostati bez ruskog gasa.

Njemačka trenutno plaća 140 evra (180 dolara) po MWh za uvoz gasa, što je skoro sedam puta više od prosjeka koji je plaćala od 2010. do 2020. godine.

Zato Berlin sada troši milijarde na subvencije kako bi umirio svoje potrošače i firme”, navodi “Blumberg”.

Evropa se, vjerovatno, više nikada neće vratiti na stare dugoročne ugovore sa Rusijom, te će najvjerojatnije s vremenom morati uvoziti manje gasa zahvaljujući obnovljivim izvorima energije.

Ali, ako želi da zadrži svoju hemijsku, prehrambenu i tešku industriju konkurentnom, trebaće joj mnogo jeftinog gasa. A jeftinijeg od ruskog za Evropu – nema, zaključuje komentator Havijer Blas.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu