Politika

"Ovaj potez donosi samo nelagodu" Oglasili se iz ruske ambasade nakon uvođenja sankcija srpskim zvaničnicima

Najnoviji set sankcija Ministarstva finansija SAD predstavnicima rukovodstva Republike Srpske predstavlja primjer dvostrukih aršina i licemjerja i ne zaslužuju ništa drugo osim prezira, ocijenili su u Ambasadi Ruske Federacije u BiH.

"Ovaj potez donosi samo nelagodu" Oglasili se iz ruske ambasade nakon uvođenja sankcija srpskim zvaničnicima
FOTO: AMBASADA RUSKE FEDERACIJE U BOSNI I HERCEGOVINI/ FACEBOOK/SCREENSHOT

Sankcije se uvode zbog navodnog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, iako sam tekst američke odluke sadrži grubo kršenje slova Mirovnog sporazuma, a da ne govorimo o njegovom duhu – istakli iz ruske Ambasade.

Kako ističu, korištenje sankcionih instrumenata ukazuje na odustajanje takozvane međunarodne zajednice od uloge koja joj je dodijeljena Dejtonskim mirovnim sporazumom da bude objektivan i nepristrasan posrednik u dijalogu strana u BiH.

Pročitajte još

– Umjesto toga, usvojena je taktika kažnjavanja i bukvalnog davljenja onih koji se ne potčinjavaju volji zapadnih mentora. Naravno, u svijetu, stvorenom od kolektivnog Zapada i zasnovanom na moći novca, finansijske sankcije mogu donijeti izvjesnu nelagodu – ističe se u reagovanju Ambasade Rusije.

Smatraju i da sankcije nisu u stanju da slome volju onih koji teže za suverenitetom i oslobođenjem od neokolonijalnih okova.

– Sankcije su metod djelovanja samouvjerene snage i sve više oronulog uma. Upravo zato one ne zaslužuju ništa osim prezira – dodaju iz Ambasade Rusije, prenosi RTRS.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije