Društvo

Evo gdje svi griješimo kada su u pitanju KREME ZA SUNČANJE: SPF se odnosi na količinu sunčevih zraka, a ne na dužinu trajanja

Nedavno istraživanje američke Akademije za dermatologiju sprovedeno na 1.000 odraslih osoba pokazalo je da, iako je 80 odsto ispitanika znalo da bi kremu za sunčanje sa zaštitnim faktorom trebalo da nanose svaka dva sata, samo 33 odsto njih je to zaista činilo.

Evo gdje svi griješimo kada su u pitanju KREME ZA SUNČANJE: SPF se odnosi na količinu sunčevih zraka, a ne na dužinu trajanja
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Oko 42 odsto je izbegavalo da ponovo nanosi kremu za sunčanje iz ljenjosti ili zbog štednje, ili je nanosilo tek nakon kupanja.

Pročitajte još

Stručnjaci objašnjavaju da bez obzira na to što upotrebljavate zaštitni faktor 30 ili 100, morate da ga nanosite najmanje svaka dva sata. Jer, zaštitni faktor (SPF) se odnosi na to koliko sunčevih zraka filtrira, a ne koliko dugo traje, pišu Novosti.

Doktor Pol Niem, načelnik Odeljenja za dermatologiju na Medicinskom fakultetu Univerziteta Vašington, kaže da je razlog zašto krema za sunčanje traje samo dva sata to što sunce i vlaga razgrađuju neke od zaštitnih hemikalija. Ako štedite, SPF 30 možda pruža samo SPF 10 zaštitu, rekao je doktor Niem i dodao da je za pokrivanje cijelog tijela potrebna količina koja bi napunila čašu. To je mnogima nezamislivo.

U studiji objavljenoj u Journal of American Academy of Dermatology istraživači su otkrili da vozači imaju veću vjerovatnoću da obole od karcinoma kože na lijevoj strani lica i tijela, ukoliko tokom vožnje ne zaštite kremom ovu stranu tijela. Podaci pokazuju da je 74 odsto bolesnika s malignim melanomom imalo tumore na lijevoj strani, a 26 odsto na desnoj. Zato, ako planirate da budete u automobilu duže od nekoliko minuta, nanesite kremu za sunčanje ili nosite zaštitnu odeću poput košulje dugih rukava, savjetovao je dr Niem.

Prihvati notifikacije