Magazin

Za svjetlucavi umivaonik: Namirnica čisti bolje od octa i sode bikarbone

Kada su u pitanju rješenja za čišćenje sa namirnicama koje imamo u kući često koristimo sodu bikarbonu i ocat. Ali, ne treba zaboraviti ni limunsku kiselinu.

Žena čisti
FOTO: KRUNA VD/YOUTUBE/SCREENSHOT

Kamenac je nezaobilazan problem za većinu domaćinstava.

Ovaj bijeli talog koji se nakuplja u uređajima u kojima se koristi voda, kao što su kuvala za vodu, aparati za kafu, mašine za pranje suđa i veša, negativno utiču na njihovu energetsku učinkovitost, što znači da je za zagrijavanje vode potrebno više vremena i više energije, a time i novca.

Kamenac takođe utiče i na životni vijek uređaja.

Pročitajte još

Zbog toga je neophodno da se kamenac redovno čisti u ovim uređajima.

Iako u prodavnici možete kupiti sredstvo za uklanjanje kamenca, ako više volite čistiti bez hemikalija, uz sodu i ocat na raspolaganju imate i limunsku kiselinu, koja za razliku od octa nema onako snažan miris, a jednako je djelotvorna, prenosi Jutarnji.

Napunite kuvalo vodom do četvrtine, prokuvajte, dodajte limunsku kiselinu i ostavite sat ili dva. Dobro ga isperite i možete ga koristiti. Kuvalo će blistati.

Isključenje vode
FOTO: GORAN ŠURLAN/RINGIER

Kada čistite mašinu za pranje suđa uspite kesicu limunske kiseline u odjeljak za tablete i uključite mašinu na standardni program pranja suđa.

Iznenadićete se koliko je suđe sjajno i koliko je mašina čista.

Za svjetlucavi umivaonik učinite sljedeće: umivaonik pospite sodom bikarbonom i sadržajem iz jedne kesice limunske kiseline. Pričekajte nekoliko minuta, lagano istrljajte spužvicom i isperite vodom.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu