Magazin

Stara i provjerena metoda koja daje rezultate: Uz ovih nekoliko savjeta očistite peglu

Kako očistiti peglu pitanje je koje muči svako domaćinstvo. Kamenac se najčešće javlja kod pegli koje rade ne paru, pa se zapuše, ali isto tako se dešava da se zaprlja zbog zagorjele tkanine. Ovo je stara dobra i proverena metoda za čišćenje pegle.

Čovjek pegla košulju
FOTO: THE ARMOURY/YOUTUBE/SCREENSHOT

Poslije čišćenja pegle, ali prije nego što se upustite u borbu sa kamencom, prevencija je važna. To imajte na umu kada završite proces ili kada kupite novu peglu.

Čišćenje pegle od kamenca sa sodom bikarbonom

Sve što treba da uradite jeste da pomiješate sodu bikarbonu i vodu (koristite destilovanu vodu) u odnosu 2:1 i napravite pastu.

Neka pasta bude dovoljno rijetka da se razmazuje, a opet dovoljno gusta da se lijepi za ploču pegle u debelom sloju. Prstima, drvenom ili plastičnom špatulicom nanesite pastu na ploču hladne, isključene pegle, kružnim pokretima. Ukoliko vam treba generalno čišćenje pegle premažite cijelu ploču pastom.

Pročitajte još

Za djelimično čišćenje pegle na paru, nanesite pastu samo na kritične dijelove, npr. na rupice odakle izlazi para, kojima je najpotrebnije čišćenje. Nakon nanošenja ostavite je nekoliko minuta kako bi natopila i razložila slojeve kamenca i prljavštine za lakše skidanje. Čistu krpu natopite vodom, dobro je iscijedite i obrišite ploču u smjeru naprijed-nazad. Ukoliko ste koristili dosta paste, s vremena na vreme isperite krpu.

Sredstva za čišćenje

Komercijalna sredstva za čišćenje su uglavnom dobra i bezbjedna za čišćenje. Pratite uputstvo i kako da rukujete sa peglom u toku procesa čišćenja i kada sve očistite.

Kako da spriječite pojavu kamenca na pegli

Naša voda je poznata kao izuzetno tvrda i to je razlog zašto se kamenac zbog toga vrlo brzo i lako nakuplja u svim uređajima koji je koriste.

Pegle na paru su izuzetne osjetljive na kamenac, upravo zato mnogi proizvođači napominju korišćenje destilovane vode ili tačne razmjere mješavina obične i destilovane vode.

Najčešći savjet je da se koristi isključivo destilovana voda u peglama za paru.

Kako očistiti peglu od zagorjele tkanine?

Lepljenje tkanine za površinu pegle se događa kao posljedica pogrešno podešene temperature peglanja. Ukoliko se odmah ne skine, zagorjeli materijal će trajno uništiti površinu pegle i otežati dalju upotrebu. Za razliku od drugih vidova čišćenja pegle, sada je neophodno sastrugati ploču, ali tako da se ona ne ošteti i ne izgrebe.

Pošto ste prethodno ispraznili vodu iz rezervoara, uključite peglu na najnižoj temperaturi. Ovo će ploču učiniti dovoljno zagrijanom da zagorjela tkanina malo omekša. Nakon toga, sastružite je drvenom špatulom, varjačom ili nekom sličnom alatkom sa ravnom ivicom. Veoma je važno da alatka bude od drveta kako ne bi napravila dodatno oštećenje ili se i sama zalijepila za ploču.

Napravite 50:50 mješavinu vode i sode bikarbone. Umočite čisto parče tkanine u tečnost i kružnim pokretima odstranite ostatak nečistoća. Ukoliko je zagorjela tkanina bila od poliestera, možete koristiti i sredstvo za skidanje laka za nokte na bazi acetona. Vodite računa da materijali od kojih je ploča izrađena ili kojima je presvučena, to dozvoljavaju.

Čišćenje pegle od standardnih nečistoća

Peglanje različitih vrsta materijala, suvog, djelimično suvog ili vlažnog veša, ostaci boje, prašina, razne vrste vlakana koje se peglanjem izvlače iz materijala, dovodi do toga da se različite čestice lijepe i ulaze u proreze i šupljine pegle. Povremeno, potrebno je prebrisati ploču rastvorom deterdženta za sudove i vode, kada je pegla isključena i hladna, piše Krstarica.

Ukoliko je potrebno i oribajte je, ali nježno – tako da ne dođe do oštećenja. Koristite pastu za zube tako što je četkicom utrljate na ploču, a nakon toga, prvo vlažnom, pa suvom krpom prebrišite ostatke, Ovo je trik koji će odlično obaviti posao. Peglanje stare krpe, na najvišoj temperaturi, uz pritiskanje, takođe će skinuti većinu zalijepljenih prljavština.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu