Magazin

Evo koja država je na vrhu liste: Ovo su najbolje zemlje za život penzionera

Sastavljen je popis država širom svijeta koje pružaju optimalne uslove za život penzionera.

Djed i baka sjede na klupi
FOTO: ZORAN ILIĆ/RINGIER

Analizirane su razne kategorije u svakoj zemlji, uključujući visinu penzija, zdravstvenu njegu, kvalitet okoline te opšte uslove života penzionera.

Na temelju ovih analiza, sastavljen je odabir najboljih 40 država za penzionerski život.

Iz Global Retirement Index navode da ključni problemi rizika za sigurnost penzionisanja dolaze do izražaja u današnjem ekonomskom okruženju koje se brzo mijenja.

Pročitajte još

Rastuća inflacija ponovo zauzima centralno mjesto za penzionere poslije mnogo godina. Rastuće cijene nafte, hrane i troškova stanovanja narušavaju kupovnu moć i predstavljaju ključnu ekonomsku lekciju onima koji još uvijek planiraju život poslije posla.

U svojoj desetoj godini istraživanja, Natixis Global Retirement Index duboko uranja u kritična pitanja koja pokreću globalnu sigurnost penzionisanja nakon pandemije – i otkriva najbolje zemlje za sigurnost penzionisanja širom sveta.

Norveška ponosno zauzima prvo mjesto. Slijede je Švajcarska, Island i Irska. Na petom i šestom mjestu smjestile su se Australija i Novi Zeland, prenosi Blic.

Možemo primjetiti da je Slovenija ostvarila solidan plasman, zauzevši 21. poziciju, dok se Mađarska nalazi na 32. mjestu, ispred nacija poput Japana, Francuske i Italije. Na samom dnu liste, na 40. mestu, nalazi se Grčka.

Bonus video:

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije