Politika

Evropski sud za ljudska prava: Tražimo izjašnjenje OHR zbog Šmitovih amandmana (FOTO)

Evropski sud za ljudska prava obratio se krajem prošlog mjeseca Kancelariji visokog predstavnika (OHR), tražeći izjašnjenje po pitanju predmeta koji je pred ovom institucijom označen kao "Demokratska fronta protiv BiH".

Evropski sud za ljudska prava
FOTO: PATRICK SEEGER/EPA

Riječ je o predmetu koji je DF pokrenuo u Strazburu nakon amandmana na Ustav FBiH od Kristijana Šmita, kojeg Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika.

U pismu Kristijanu Šmitu, koje datira od 29. juna 2023. godine navodi se kako se poziv upućuje na osnovu pisma agenta vlasti BiH, a u skladu sa Članom 36 Konvencije i pravilom 44 Pravilnika Suda, da interveniše kao treća strana u sudskom procesu u iznad navedenom slučaju i dostavi pismeni podnesak sudu.

U skladu sa pravilom 4, navodi se dalje u pismu, predsjednica suda je naznačila 20. juli kao krajnji rok za dostavljanje podneska, koji ne smije biti duži od deset stranica.

Pročitajte još

– Nadalje, uzimajući u obzir prirodu intervencije treće strane, ovi podnesci ne bi trebali da uključuju bilo kakve komentare na činjenice ili meritum slučaja, već bi trebalo da adresiraju samo osnovne principe koji su primjenjivi na određivanje slučaja. I na kraju, podsjećam da podnesak mora biti sačinjen na jednom od službenih jezika suda, engleskom ili francuskom – navodi se u pismu visokom predstavniku kojeg potpisuje registar suda u Strazburu Andrea Tamieti.

Takođe, u pismu se ističe kako će navedeni podnesak biti proslijeđen stranama, koje će imati priliku da sačine pismenu opasku, prenosi Patria.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije