Politika

BiH se ne može više raspasti, a može li se "sastati": Analitičari o Šmitovim tvrdnjama o odlasku OHR i stranih sudija

Da li Bosni i Hercegovini prijeti raspad čim joj OHR okrene leđa ili će ova država tek onda da doživi svoj „uspon“, tema je o kojoj se ponovo povela rasprava nakon što je Kristijan Šmit, kojeg institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, izjavio kako odlaskom stranih sudija i  OHR ovoj zemlji prijeti konflikt.

KRISTIJAN ŠMIT
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Na pitanje šta bi se dogodilo ukoliko bi BiH ostala bez OHR i stranih sudija u Ustavnom sudu BiH, Šmit je rekao kako „državi prijeti opasnost od raspada“.

– Sve dok Dejton ne bude skroz proveden moraju ostati OHR i strane sudije. Ostaće ovako i narednih godina, sve dok ne bude u potpunosti demokratsko društvo jer postoji opasnost od konflikta i raspada BiH – poručio je Šmit.

“Produženo crkavanje”

Politički analitičar i zagrebački profesor filozofije, Žarko Puhovski, ističe da Bosna i Hercegovina ne može da se raspadne više nego „što se već raspala“.

FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT
FOTO: N1/YOUTUBE/SCREENSHOT

Za Šmitovu izjavu kaže da je to „ono što se kod starih učitelja zvalo poučno pretjerivanje“.

– Dakle, pretjerivanje koje treba postići to da se shvati šta bi se moglo dogoditi, a ne šta se događa. Ne mislim da je realna opasnost da se BiH raspadne više nego što se već raspala. Ova BiH se očito već navikla živjeti u poluraspadnutom stanju i nju više ne možete, kako Šmit iz njemačkih prilika valjda misli, plašiti pričama o daljem raspadu. Ona se više od ovoga ne može raspasti, a pitanje je može li se sastati – kaže Puhovski za Srpskainfo.

Na pitanje kako da se BiH „sastane“, Puhovski ističe da za to treba dogovor političkih lidera tri naroda, koji se očito ne mogu dogovoriti.

Prema njegovim riječima, u BiH se uvijek dogovaraju dva protiv trećeg.

To se, kaže Puhovski, događa već godinama i to može održavati ovo „poluraspadnuto stanje u kojem BiH, zapravo, izvana održavaju, a istovremeno se stalno neko buni u ovoj državi što se izvana petljaju u njene poslove“.

– A moraju se petljati jer se sama BiH ne bavi svojim poslom – kaže Puhovski.

Pročitajte još

Na pitanje prijeti li BiH oružani sukob, Puhovski ističe da ne može biti siguran ali da, ipak, misli da nema govora o konfliktu.

– Čini mi se da priča o konfliktu skriva sve ozbiljnije navikavanje na ovo stanje produženog crkavanja u kojem se BiH nalazi. Dakle, svi izazivaju nekakve teške krize, prelome i borbe, a mislim da je problem u ovom crkavanju, slabljenju i nestajanju iz dana u dan – kategoričan je Puhovski.

Strana tijela u organizmu BiH

I bivši šef jugoslovenske diplomatije i bivši ambasador Jugoslavije u UN, Vladislav Jovanović, ne vjeruje u nove oružane sukobe.

On ističe da je istina suprotna od one koju „propagira“ Šmit kada je u pitanju odlazak OHR.

Jovanović smatra da bi BiH odlaskom OHR našla svoj mir i u tim uslovima bi se predstavnici tri konstitutivna naroda lakše i brže snalazili i dogovarali o modalitetima nastavljanja zajedničkog života.

– OHR i strane sudije u Ustavnom sudu BiH su strana tijela u organizmu jedne države koja je priznata i koja je dobila državnost i samostalnost međunarodnim mirovnim sporazumom u Dejtonu. Ako neko želi da pomogne da se taj proces zajedništva u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma lakše i brže odvija, uvijek je dobrodošao. Međutim, pomoć nije naredba, nije miješanje u unutrašnje stvari i nije razjedinjavanje – ističe Jovanović za Srpskainfo.

FOTO: N1/RAS SRBIJA
FOTO: N1/RAS SRBIJA
Vladislav Jovanović

Dodaje da BiH poslije ratnih strahota kroz koje je prošla treba blagostanje i stvaranje jedne klime većeg međusobnog razumijevanja i druženja.

Samo u takvoj atmosferi, kaže Jovanović, mogu se rješavati mogući problemi, uključujući i sporazumno dogovaranje o potrebi uspostavljanja nekih novih zajedničkih institucija i obrnuto.

Nasilje nad državom

On ističe da to sve treba biti na slobodnoj volji, na slobodi i svijesti o potrebi jačanja zajedničkog života unutar BiH.

Jovanović smatra da proces ubrzanog sjedinjavanja tri naroda i dva entiteta, koji se naglašeno počeo sprovoditi pod političkim bičem zapadnih faktora, nije dobar po sebi.

Prema njegovim riječima, on je antiprirodan i kao takav može da proizvede neželjene posljedice.

Pročitajte još

– Čemu to nasilje nad državom koja je proizašla iz rata i koja je mirom dobila šansu da se konsoliduje, ali na principima utvrđenim u Dejtonu. To znači da predstavnici tri naroda u BiH mogu da se dogovaraju i da uspostave neke čvršće odnose nego što im Dejton propisuje, ali to je na njihovoj dobroj volji i slobodnoj procjeni da li bi im to bilo u interesu, a ne da im to bude diktirano sa strane ili nametano sa strane – navodi Jovanović.

On kaže da je proces ozdravljenja klime i atmosfere u BiH suprotan bilo kakvim pokušajima sa strane i iz inostranstva da se izdiktiraju ili nametnu rješenja.

Za raspad je potrebno troje

Profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i politički analitičar, Enver Kazaz, ne vjeruje da BiH ima snage za raspad.

– Mislim da je Šmit tu izjavu dao u kontekstu njegovog sukoba s Dodikom i prilika koje su veoma naelektrisane. Za raspad je potrebno da imate neke ozbiljnije vojne snage, stabilniju ekonomsku situaciju i da računate na neke ozbiljne nemire građana, nerede, incidente i slično – ističe Kazaz za Srpskainfo.

FOTO: SDP BIH/SCREENSHOT
FOTO: SDP BIH/SCREENSHOT

Dodaje kako ne vjeruje da bi se danas u BiH, bez obzira na Dodikovu stalnu priču o otcjepljenju Srpske, mogao tako lako i jednostavno izvesti scenario raspada ove države.

Kazaz ističe da je Republici Srpskoj, kao i u BiH, potrebna stabilnost i mir.

Prema njegovim riječima, OHR, bez obzira na svoje prisustvo u BiH, kao ni Ustavni sud BiH sa stranim sudijama, nisu donijeli stabilnost i mir ovoj državi.

– Nisu rješili političku krizu, a intervencije nisu donosile u zadnje vrijeme neki ozbiljniji boljitak – ističe Kazaz.

Ocjenjuje da u Republici Srpskoj vlada autokratija „sa bezgraničnom vlašću jednog čovjeka i sa zakonom o kriminalizaciji klevete i gušenjem demokratskih principa“.

Na drugoj strani, dodaje Kazaz, u FBiH postoji bezgranična vlast HDZ nad hrvatskim korpusom i novi politički subjekt, a to je „Trojka“, na bošnjačkom političkom prostoru.

– Politiku kompromisa trenutno vode „Trojka“ i HDZ i to daje neku nadu. Oni su važniji od OHR, jer su akteri koji su došli do svijesti o stanju u državi. Ne bih se držao raspada BiH bez OHR i stranih sudija – zaključuje Kazaz.

Komšić: Ne zavisimo od OHR

Član Predsjedništva BiH, Željko Komšić, tvrdi da postojanje BiH ne zavisi od OHR.

– Opstanak BiH zavisi od svih njenih građana, a naročito od onih koji je vole i koji se s njom poistovjećuju. Šmitova izjava je, najblaže rečeno, primjerena njemu i njegovom karakteru; bahata je. Ne možete doći u nečiju kuću, u bilo kojem svojstvu, pa ni u svojstvu kojeg Šmit ima, i poručiti da opstanak te kuće zavisi od pozicije koju imate – rekao je Komšić.

On je istakao da je Šmit možda htio poručiti kako BiH još uvijek treba OHR.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu