Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

FOTELJE JOŠ NISU PODIJELJENE Sukob SNSD i DNS usporio dogovor

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Vladajuća koalicija u Srpskoj

Republika Srpska je nakon izbora u roku formirala institucije vlasti, ali bi zato vladajuća koalicija ovaj put mogla da obori neslavan rekord u dužini pregovora oko podjele direktorskih mjesta u javnom sektoru.

Prvi ljudi većine strateških preduzeća u Srpskoj nalaze se u statusu vršilaca dužnosti – Nenad Nešić u „Putevima“, Luka Petrović u Elektroprivredi, Zoran Ilinčić u Željeznicama, Zoran Stojičić u Šumama, Dragan Čavić u Elektrokrajini…

Kako tvrde izvori Srpskainfo, pregovori su ovaj put zapeli prvenstveno zbog poznatog sukoba između SNSD i DNS, koji traje još od postizborne afere „Mangupi“, kada je Milorad Dodik optužio pojedince iz DNS da su na izborima radili protiv zajedničkih kandidata. Kako nam je rečeno, DNS želi da neke od smijenjenih funkcionera vrati u fotelje, što SNSD ne prihvata. Osim toga, DNS teško pada što će morati da se odreknu dijela funkcija u javnom sektoru u korist Demosa Nedeljka Čubrilovića.

Kako stvari stoje, DNS bi od zvučnijih funkcija mogao da dobije direktorsko mjesto u Željeznicama, i to pod uslovom da ta stranka ostane u koaliciji, nakon teških riječi između njih i SNSD. Rezervna opcija je da Željeznice pripadnu nekadašnjim kadrovima SDS okupljenih oko Obrena Petrovića.

foto Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kako se priča u političkim kuloarima, DNS bi mogao ostati bez direktorskog mjesta u „Putevima“, koje planira da preuzme SNSD. To znači da se može desiti da aktuelni v.d direktora i poslanik u PS BiH Nenad Nešić podnese ostavku ili da sa još nekim poslanicima DNS pređe u SNSD, o čemu se takođe spekuliše.

Kao najjača stranka u koaliciji, SNSD je taj koji vodi pregovore o podjeli funkcija u javnom sektoru, kojih je između 80 i 90. Kako saznajemo, multilateralnih sastanaka na ovu temu nije bilo, već generalni sekretar SNSD Luka Petrović pregovara pojedinačno sa svakom od stranaka.

Prema nezvaničnim informacijama iz koalicije, SP bi i ovaj put trebalo da pripadne mjesto generanog direktora Šuma, a potencijalni direktor je Slaven Gojković. Osim toga, SP bi trebalo da ima i direktora Inspektorata RS.

Demosu bi trebalo da pripadne 7 direktorskih funkcija, među kojima su Republički devizni inspektorat, Agencija za mala i srednja preduzeća, Agencija za bezbjednost saobraćaja, Republička uprava za igre na sreću, ali i RiTE „Ugljevik“, koje je nekada vodio DNS-ov Đorđe Popović.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Ujedinjena Srpska bi trebalo da da kandidate za direktore Instituta za javno zdravstvo, Instituta za geološka istraživanja, jednog od izvršnih direktora u Željeznicama, ali i generalnog direktora u Poštama Srpske. Kao direktor se pominje Miladin Radović.

Osim Elektrokrajine, NDP je već dobio savjetnička mjesta u Ministarstvu privrede i preduzetništva, gdje ima ministra.

SNSD će, naravno, imati najviše direktora, a ključno je mjesto prvog čovjeka Elektroprivrede, gdje je aktualni v.d. Luka Petrović.

Protekle sedmice bio je planiran sastanak lidera stranaka vladajuće koalicije na kome je trebalo da bude dogovoren novi koalicioni sporazum, budući da vladajuću koaliciju više ne čine samo SNSD, DNS i SP, ali sastanak ipak nije održan. Luka Petrović nije odgovarao na naše telefonske pozive, a zamjenica predsjednika Demosa Spomenka Stevanović pretpostavlja da će sastanak biti održan narede sedmice.

– Do sada se potpisivao više uopšten sporazum između koalicionih partnera u kome je samo pisalo s koliko ko procenata učestvuje u vlasti. Nije se išlo u detalje šta kome pripada. Pretpostavljam da će i ovaj put biti tako – kaže Stevanovićeva za Srpskainfo.

Potpredsjednik DNS Darko Banjac kaže da pregovori još traju i da su sada na nivou predsjednika stranaka.

Foto Dejan Božić/RAS Srbija

– Negdje oko 99 odsto stvari je dogovoreno. Sada je na nivou lidera i u narednom periodu, vjerujem veoma brzo, biće postignut dogovor. U kom pravcu će se ići, to će se dogovoriti – rekao nam je Banjac.

U SP su nam nezvanično rekli da je, što se njih tiče, i dalje važeći predizborni kaolicioni sporazum koji su potpisali sa SNSD i DNS, ali da je moguće da će u dokumentu biti korekcija.

– Ako ćemo se držati toga, mi smo na izborima ostvarili bolji rezultat, dok je SNSD imao nešto lošiji rezultat nego ranije. To znači da bi trebalo da imamo isti broj funkcija kao i do sada, ili više. Međutim, stvarnost je nešto drugo. Ostali smo bez direktora bolnice „Srbija“ u Istočnom Sarajevu, koji je podnio ostavku, a naš kadar više nije potpredsjedavajući Vijeća naroda RS. Kada su u pitanju nove članice koalicije, vjerovatno ćemo se svi odreći po nešto da bi oni dobili – kaže sagovornik Srpskainfo.

Preslagivanja nakon Savjeta ministara

Slika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj biće drugačija nakon što bude formiran Savet ministara BiH, saznaje Srpskainfo. Prema riječima naših izvora, nakon konstituisanja vlasti na nivou BiH uslijediće i preslagivanja u RS. Ona bi mogla da obuhvate pojedine resore u Vladi i sastav vladajuće koalicije.

Neki od funkcionera u RS mogli bi da budu imenovani u Savjet ministara BiH. Prema nekim procjenama, i to je jedan od razloga zašto se SNSD mnogo ne žuri da s partnerima podijeli direktorska mjesta u RS.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO