Politika

(FOTO) “Najnoviji raskol mogao bi da promijeni puno toga” Nestorović otišao na jednu stranu dok ostali biraju tabore

Nakon drugog po redu raskola u svega dva mjeseca, pokret "Mi - Glas iz naroda" ostao je, po svemu sudeći, sa samo dva odbornika u Beogradu, dok se spekuliše da će u Narodnoj skupštini imati svega pet od 13 poslanika. Iako u ovom pokretu tvrde da i posle odlaska Branimira Nestorovića neće podržati ni vlast ni opoziciju, analitičari ocenjuju da se sada otvara mogućnost da "Mi" bude dio vlasti i na republičkom nivou i u prestonici.

Branimir Nestorović
FOTO: SRNA

Posle haotičnog razlaza sa Aleksandrom Jerkovićem, nosiocem beogradske liste, pokret “Mi, glas iz naroda” se još burnije rastao sa nezvaničnim liderom Branimirom Nestorovićem i njegovim saradnikom Aleksandrom Pavićem. Raspad pokreta u dva čina pokrenuo je novu postizbornu računicu u beogradskom parlamentu i Narodnoj skupštini.

Naime, beogradska lista “Mi” je nakon izbora u prestonici dobila šest odbornika:

Branimir Nestorović

Aleksandar Jerković

Vesna Jakić-Ilić

Borislav Antonijević

Katarina Kovačević

Slobodan Đurašinović

Jerković se još krajem januara zvanično odmetnuo iz pokreta, a sa sobom je povukao i Vesnu Jakić-Ilić, kako je pričao Branimir Nestorović nakon prekinute konstitutivne sjednice beogradske skupštine u ponedjeljak. Nestorović je tada sumnjao da su se Jerković i Jakić-Ilić već priklonili SNS i SPS u Beogradu.

Dva dana kasnije, i Nestorović je napustio “Mi, glas iz naroda”, a za njim je krenuo i Borislav Antonijević, kako je otkrio Branko Pavlović, jedan od osnivača pokreta.

Tri razdvojena dijela pokreta imaju po dva odbornika?

Rezime raskola je da se odbornička lista “Mi, glas iz naroda” raspala na tri jednaka dijela sa po dva odbornika u beogradskoj skupštini. Prema tome, pokret sada ima samo dva svoja odbornika: Katarinu Kovačević i Slobodana Đurašinovića.

Jerković i Jakić-Ilić već čine “samostalne odbornike” za koje se spekuliše da su prišli vladajućoj koaliciji u prestonici.

Konačno, Nestorović i Borislav Antonijević će očigledno voditi svoju politiku u gradskom parlamentu.

Ko je dobio koliko mandata nakon decembarskih izbora u Beogradu?

SNS – 49 mandata

“Srbija protiv nasilja” – 43

Koalicija NADA – 7

“Mi – Glas iz naroda” – 6

SPS – 5

Nestorović i odbornik i poslanik?

Zanimljivo, Nestorović je nakon decembarskih izbora postao odbornik u Beogradu, a osvojio je i poslanik u Narodnoj skupštini pa ostaje da se vidi da li će oba ta mandata zadržati.

Šta više, Nestorović bi mogao da ima više poslanika od pokreta “Mi, glas iz naroda” nakon najnovijeg raskola. Pavlović tvrdi da je sa Nestorovićem iz pokreta otišlo još sedam poslanika. To znači da će u Narodnoj skupštini ostati svega pet poslanika koji su i dalje članovi “Mi, glas iz naroda”. Podsjećanja radi, nakon decembarskih izbora lista je osvojila ukupno 13 poslanika.

FOTO: MITAR MITROVIĆ / RINGIER
FOTO: MITAR MITROVIĆ / RINGIER

Pavlović pritom nije želio da otkrije tačno ko se sve od poslanika priklonio Nestoroviću, a ko je ostao u pokretu.

Bez obzira na to, jasno je da ćemo nakon raspada na tri dijela pokreta “Mi, glas iz naroda” imati novu raspodjelu snaga i u beogradskom parlamentu i u Narodnoj skupštini što ostavlja prostor za nove izborne kalkulacije.

Pavlović je rekao da “Mi, glas iz naroda” i nakon razlaza sa Nestorovićem neće podržati ni vlast ni opoziciju, ali imajući u vidu šta se sve izdogađalo u ovom pokretu u poslednja dva mjeseca ne smije se isključiti i mogućnost novog obrta i priklanjanja vladajućoj koaliciji.

Raspodjela mandata u Narodnoj skupštini nakon decembarskih izbora

Srpska napredna stranka 129

Srbija protiv nasilja 65

Socijalistička partija Srbije 18

Koalicija Nada 13

Nestorović, Mi – glas iz naroda 13

Savez vojvođanskih Mađara 6

SPP Zukorlić – DSHV Žigmanov 2

SDA Sandžaka Sulejman Ugljanin 2

Politička borba Albanaca – Kamberi 1

Ruska stranka 1

Neće više biti formalnih prepreka za saradnju pokreta sa SNS?

Bojan Klačar, izvršni direktor CESID-a, ističe da bi najnoviji raskol u “Mi, glas iz naroda” mogao da promijeni puno toga u zavisnosti od toga u kom smijeru pokret nastavi politiku.

Vidimo da su dvojica rukovodilaca napustila pokret. Ako bi ostali članovi bili spremni na saradnju sa vladajućom koalicijom onda neće više biti ni formalnih prepreka da cijeli pokret uđe u koaliciju sa SNS i SPS. To znači da može biti ispunjen uslov SNS-a da cijeli pokret ima jedinstven stav o saradnji sa vlašću u Beogradu – analizira Klačar, piše Blic.

Bojan Klačar
FOTO: ZORAN ILIĆ/RINGIER

Kako kaže, druga posljedica koja proizilazi iz ovog raskola tiče se narednih redovnih lokalnih i beogradskih opštinskih izbora.

Nestorović sad može da formira svoj pokret i izađe samostalno na te izbore. S tim što je sasvim realno da svakog dana do 1. marta imamo neki događaj koji nas približava ili udaljava novim beogradskim izborima. Vjerujem da će biti još obrta do 1. marta i nastavka konstitutivne sjednice beogradske skupštine. Imaćemo odluku Evropske komisije, izveštaj ODIHR-a o izborima – navodi Klačar.

Pročitajte još

“SNS strateški nije dao kvorum na beogradskoj skupštini”

On smatra da SNS strateški nije dao kvorum na konstitutivnoj sjednici beogradske skupštine u ponedeljak kako bi “dobio dodatnih 10 dana” do 1. marta i odluke da li imaju većinu u prestonici.

FOTO: RINGIER
FOTO: RINGIER

Sada postoje svi uslovi za postizbornu koaliciju SNS-a, SPS-a i pokreta “Mi, glas iz naroda” i potpuni legitimitet. Iako nema dileme da je ogromnu većinu glasova “Mi, glas iz naroda” dobio zato što mu je glavni zastupnik i glasnogovornik bio Nestorović. Ipak, izlazak Nestorovića i Pavića iz pokreta može da znači da SNS i SPS nemaju nikakvu vrstu formalne barijere da naprave saradnju sa preostalim ljudima iz pravnog lica “Mi, glas iz naroda” – ocenjuje Klačar.

Pitanje legitimiteta

Izvršni direktor “CESID”-a dodaje da će “Srbija protiv nasilja” i koalicija “NADA” nastaviti da ponavljaju svoj stav da su izbori bili neregularni i da je vlast u Beogradu nelegitimna.

U bilo kojem scenariju da vlast formira većinu opozicija će imati argumente da vlast nije potpuno legitimna. Opozicija će nastaviti da osporava legitimitet većine, tražiće ponavljanje izbora i međunarodnu istragu o izborima – smatra Klačar.

Kako kaže, legitimitet većine u skupštini na bilo kom nivou će se osporavati dok god “ne promijenimo izborni zakon”

Odbornici i poslanici sada su vlasnici mandata u skupštini, ali se biraju na zatvorenim stranačkim listama. Na taj način sada nemaju direktnu odgovornost pred građanima niti se zna koliko je tačno koji poslanik ili odbornik dobio ukupno glasova – zaključuje Klačar.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije