Društvo

(FOTO) NEVIDI NAPADAJU SRBIJU! Tijelo čovjeka ispune parazitima, šire opake bolesti, a sve počinje pojavom PLIKOVA

Pješčane mušice, za koje se mislilo da su karakteristične samo za tropska područja, prisutne i na teritoriji Srbije,ali u ne velikom broju, potvrdila je Snežana Tomašević iz Instituta za medicinska istraživanja u Beogradu.

(FOTO) NEVIDI NAPADAJU SRBIJU! Tijelo čovjeka ispune parazitima, šire opake bolesti, a sve počinje pojavom PLIKOVA
FOTO: JGADE/SHUTTERSTOCK

Kako je objasnila za Blic, iako mogu da izazovu dve opake bolesti, naglasila je da nema mjesta panici, i da svaki ubod treba pažljivo pratiti i na vrijeme se javiti ljekaru, ukoliko se primete komplikacije.

Peščane mušice nisu nešto što se tek sada pojavilo u našim krajevima, objašnjava Snežana Tomašević.

 – U narodu ove mušice poznate su kao “nevidi”, nije to nešto što se sada pojavilo. Karakteristično je to što su izuzetno sitne, 2 do 3 milimetra, nečujne su i ubadaju noću. Žućkaste su boje, zato se i zovu pješčane mušice – objašnjava doktorka Tomašević.

FOTO: N1/SCREENSHOT
FOTO: N1/SCREENSHOT

Ubod sam po sebi može biti bolan, ali nije opasan, ističe Snežana Tomašević, međutim, opasno je što ovi insekti mogu da prenesu različite bolesti, pa čak i lajšmaniozu, virus koji izaziva smrtonosno oboljenje – meningitis.

Pročitajte još

Lajšmanioza je na našim prostorima iskorenjena 60-ih godina dvadesetog vijeka i od tada se samo sporadično pojavljuje. Registrovani su slučajevi uglavnom kod onih ljudi, koji su boravili na prostorima gdje je bolest prisutna, poput Mediterana, Crne Gore, Grčke.

Pješčane mušice prenose i virus koji izaziva takozvanu papatači groznicu. Ta bolest kod većine ljudi prođe bez simptoma. Naziva se još i trodnevnom groznicom, jer prođe za tri dana. Međutim, preporuka je da ukoliko do uboda dođe, i ukoliko se osjete bilo kakvi simptomi, poput temperature i malaksalosti ili promena na koži, treba odmah otići kod lekara kako bi se to saniralo na vreme – kaže doktorka Tomašević za Prva TV, prenosi Blic.

FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: OLIVER BUNIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Kako navodi, razloga za brigu i paniku nema, ali treba biti oprezan i obazriv.

Suzana Blesić, viša naučna saradnica Instituta za medicinska istraživanja u Beogradu, naglasila je da broj pješčanih mušica prisutnih u Srbiji nije veliki, ali da mogu prenijeti dvije grupe bolesti.

Ukoliko prenesu parazit, onda životinju ili čovjeka mogu zaraziti lajšmaniozom ili lajšmaniozomako prenesu flebo virus, onda se može oboleti od meningitisa, odnosno upale moždanih ovojnica.

Lajšmanioza kod čoveka može da se manifestuje na 3 načina.

Ponekad se na koži javljaju plikovi koji pucaju, drugi oblik su upale grla i nosa, dok je treći praćen visokom temperaturom i uvećanjem raznih unutrašnjih organa, (zbog prisustva parazita u telu.

Treći oblik ove bolesti je i najopasniji , čak smrtonosan ako se ne leči pravilno i na vrijeme.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu