Magazin

(FOTO) Simptomi su identični: Samo na jedan način može da se utvrdi da li imate koronu ili grip

U Srbiji je prošle nedjelje potvrđen i grip, te pored kovida 19, cirkuliše i ovaj virus.

Vakcinacija
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Njihovi simptomi su identični, a samo na jedan način može da se utvrdi da li neko ima grip ili korona virus.

Virus gripa je prošle nedjelje utvrđen kod žene sa prebivalištem u Novom Sadu. U Institutu za virusologiju, vakcine i serume Torlak njoj je potvrđen tip А (H3), i ona se liječi u kućnim uslovima.

Korona virus je od marta 2020. godine zvanično svakodnevno prisutan u našoj zemlji, a trenutno je u cirkulaciji omikron soj i njegove podvarijante.

Oba virusa izazivaju respiratorne simptome koji su identični, a kako za Telegraf.rs objašnjava dr Ivana Begović Lazarević, specijalista epidemiologije u Gradskom zavodu za javano zdravlje u Beogradu, jedini način da se ustanovi da li se radi o gripu ili kovidu 19 jeste PCR test.

Pročitajte još

– Radi se o virusima koji izazivaju respiratorne simptome. Kod nas u cirkulaciji je omikron soj korona virusa koji daje vrlo blage simptome. Čovjek uopšte ne mora da ima nikakve tegobe, i da mu se slučajno otkrije da je zaražen prilikom testiranja za prijem u neku hospitalnu ustanovu – objašnjava dr Begović Lazarević za Telegraf.rs.

Ili, osoba može da ima blage simptome kovida 19, koji mogu da se jave i kod gripa.

– Na isti način, osobi može naglo da poraste temperatura, da počne suvo da kašlje, krene sekrecija iz nosa, javi se glavobolja… Sve su to simptomi koje mogu da imaju i osobe koje imaju grip ali i SARS CoV 2 infekciju, odnosno korona virus – navodi sagovornica.

S tim u vezi, ona napominje da nijedan kliničar ne može sa sigurnošću da kaže da li osoba ima grip ili korona virus samo na osnovu kliničke slike.

– Da bi neko mogao da diferencira šta je u pitanju, neophodna je laboratorijska dijagnostika. Neophodan je PCR test brisa grla – kaže dr Begović Lazarević.

vakcina protiv kovida
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Ona nadalje kaže da se krvna slika kod virusnih infekcija isto ponaša, što nije slučaj sa bakterijskom.

– Kod virusa krvna slika pokazuje pad leukocita, zato je neophodan PCR test brisa grla da bismo znali da li se radi o gripu ili korona virusu – ističe dr Begović Lazarević.

Grip je zarazna bolest koja se prenosi na zdravu osobu kapljicama koje prilikom kašljanja, kihanja i govora izbacuju zaražene osobe, direktnim kontaktom – rukovanjem, poljupcem, ili u kontaktu sa kontaminiranim predmetima.

Simptomi gripa se javljaju iznenada, ponekada u roku od nekoliko sati i mogu da traju od nekoliko dana do nekoliko nedjelja, ukoliko se javi komplikacija gripa ili razvije teža forma bolesti.

Dvije vakcine protiv gripa

Uobičajeni simptomi gripa su – povišena tjelesna temperatura, groznica, malaksalost, glavobolja, bol u mišićima i zglobovima, kašalj, bol u grlu, pojačana sekrecija iz nosa.

Opšte mjere prevencije obuhvataju izbegavanje bliskih kontakta sa oboljelim osobama, redovno pranje ruku uz izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa i usta, provjetravanje prostorija. Jačanje opšte otpornosti organizma podrazumijeva adekvatan režim rada i odmora, umjerenu fizičku aktivnost i ishranu bogatu vitaminima.

Najbolja prevencija je vakcina, a da podsjetimo, imunizacija protiv virusa gripa u Srbiji je počela u oktobru ove godine.

Građanima će na raspolaganju biti dvije vrste vakcina protiv virusa gripa – četvorovalenta i trovalentna.

Zа ovu sеzоnu u Srbiji plаnirаnо је i ugоvоrеnо ukupnо 364.500 dоzа vаkcinе prоtiv gripа, оd kојih 344.700 čеtvоrоvаlеntnе (Influvac tetra) prоizvоđаčа Abbott Biologicals, i 19.800 trоvаlеntnе vаkcinе (Torvaxflu) prоizvоđаčа Institutа zа virusоlоgiјu, vаkcinе i sеrumе Tоrlак – naveo je ranije Institut Batut.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Čеtvоrоvаlеntnа vаkcinа prоtiv gripа sаdrži dvа tipа А virusа gripа i dvа tipа B оvоg virusа. Trоvаlеntna vаkcina prоtiv gripа sаdrži dvа tipа А i јеdаn tip B virusа gripа.

Koliko je korona slična gripu, govore simptomi koji se njoj pripisuju, a koji su, uglavnom, blagi – povišena tjelesna temperatura, suv kašalj, otežano disanje, bol u mišićima, umor. Navedeni simptomi su oni koji se najčešće javljaju, ali ne moraju uvijek svi biti ispoljeni. Iako je povišena temperatura najčešći simptom, nekada je ne mora biti – može se javiti samo drhtavica sa pojedinim respiratornim simptomima, poput blagog suvog kašlja, uz umor, otežano disanje, čak i dijareju, prenosi Telegraf.rs.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu