Društvo

(FOTO) Smršao 100 kilograma! Mile dogurao do 206 kila, a onda rekao STOP i doslovno se PREPOLOVIO

U poslednjih 30 godina broj ljudi sa prekomjernom težinom značajno je porastao. U Srbiji je svaka peta osoba gojazna. Među takvima je bio i Mile Grozdanić, koji je danas predsjednik Udruženja za borbu protiv gojaznosti.

Mile Grozdanić
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Najviše zabrinjava činjenica da je među gojaznima sve veći broj mladih, ali i onih koji se godinama pa i decenijama bore sa ovom bolešću, piše Blic.

Mile je svoje nevjerovatno iskustvo podijelio sa gledaocima Blic TV. Govorio je kako se borio i u toj borbi pobijedio, vjerujući da će njegova priča biti podsticaj i drugim ljudima koji se bore sa ovom bolešću.

Mile Grozdanić je nekada bio sportista, skakao je padobranom iz aviona, ronio, a onda je, usljed novih uslova na poslu, bio prinuđen da stalno sjedi.

Mile Grozdanić
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Nakon izvesnog vremena njegova glavna aktivnost postala konzumacija hrane, odnosno prejedanje. Ipak, odluka da živi bila je jača od želje za hranom, te je, kako kaže, uspio da smršavi nevjerovatnih 100 kilograma.

 –Najbitnija odluka u mom životu je bila odluka se izborim sa 206 kilograma. Bilo je pitanje da li ću živjeti ili ću umrijeti. Tada počinje moja borba sa problemom. Najvažnije je da prihvatite da imate problem. Dovoljno je da imate mali rezultat, ne može preko noći – priča Mile.

Pročitajte još

Njegova borba sa gojaznošću trajala je više od pet i po godina. 

-Totalno je druga dimenzija života sada, a druga sa 100 kilograma više – priča Mile.

Kako kaže, pored donošenja odluke ključno je bilo istrajati, a u tome je najvažnija podrška porodice i prijatelja koju je imao, kao i neprestana motivacija.

– Ja sam primer da je moguće. Ako sam ja mogao, mogu svi. Ja sam neko ko je bukvalno bio nedisciplinovan u svemu tome, čim sam doveo sebe do 206 kilograma. Ušao sam u borbu, priznao sam sebi problem, tražio sam pomoć i nisam se plašio da tražim pomoć, ali ne može se pomoć naći na društvenim mrežama – kaže Mile.

Jeo je, kaže, po 30 ćevapa, dva ili tri puta dnevno gurmanske pljeskavice, i još “svašta nešto“.

-I onda sad dođete do nivoa da kad gledate sve, to vam izgleda smiješno, kao neka prošlost, a sad pojedem 5 ćevapa i to mi je previše. Poslije 10 minuta nakon jela, mislite da ste glani, ali niste gladni zapravo, oči su gladne, što kaže naš narod, oči su gladne – priča Mile.

Za sve koji se pripremaju za sličnu borbu – u susret danu borbe protiv gojaznosti 4. marta u ambulanti za dijetetiku Kliničkog centra Srbije u Beogradu poruka: mogu doći na pregled. Ljekari pozivaju zainteresovane da se jave od 12 do 16 časova.

– Nije potrebna zdravstvena knjižica, nikakav uput, pregledi su potpuno besplatni. Na tim pregledima naši vrsni dijetetičari će razgovarati sa pacijentima, vršićemo mjerenja tjelesne mase, tjelesne visine, izračunavanje bodi mas indeksa, procjenu rizika od komorbiditeta – rekla je za “Blic” TV primarijus dr Jelena Gligorijević iz ambulante za dijetetiku u okviru UKCS.

Ono na čemu bi pored adekvatnog liječenja posebno trebalo poraditi jeste prevencija, suzbijanje diskriminacije gojaznih ljudi, kao i uvođenje zdravih navika još u prenatalnom periodu.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu