Društvo

Gojaznost možda veća epidemija od dijabetesa: Trećina predškolske djece u Srpskoj, ako nastave ovakvim tempom, imaće VELIKIH PROBLEMA SA KILOGRAMIMA kada odrastu

Generalni direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS Vlado Đajić rekao je povodom obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv gojaznosti, da je to bolest koja može izazvati veoma teške posljedice, a ponekad i smrtni ishod.

gojazni dječak drži nož i viljušku u rukama
FOTO: FREEPIK

Poručio je da se u UKC, osim liječenja pacijenata veoma kompleksnim metodama i skupim lijekovima, bavi i prevencijom različitih oboljenja.

Ranko Škrbić i Vlado  na Svjetskom danu borbe protiv gojaznosti
FOTO: SRNA

Dekan Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranko Škrbić istakao je da je gojaznost pošast koja je zahvatila prije svega zapadni svijet, a polako zahvata i ove prostore. Poručio je da će trećina predškolske djece u Srpskoj, ako nastave ovakvim tempom, sigurno biti gojazne osobe u odraslom dobu.

-Roditeljima i onima koji rade u predškolskom i osnovnom obrazovanju morala bi da ide poruka da će morati više pažnje posvetiti pravilnim principima ishrane i prevenciji kako ne bismo došli u situaciju da nacija bude pretila, gojazna i kako posljedice toga ne bi bile brojni kardio-vaskularni i metabolički poremećaji kojima smo danas svjedoci – rekao je Škrbić.

Ranko Škrbić i Vlado Đajić na Svjetskom danu borbe protiv gojaznosti
FOTO: SRNA

On je naveo da je to, prije svega, dijabetes i kardiovaskularne bolesti koje odnose najveći broj žrtava i dodao da je potrebno više se pozabaviti zdravim stilovima života, zdravo i ishranom.

Pročitajte još

Šef Odjeljenja endokrinologije Klinike za unutrašnje bolesti Mirjana Bojić rekla je da se hirurškim tretmanom gojaznosti UKC Republike Srpske približio ili je gotovo isti kao svi svjetski centri koji se bave ovom problematikom. Naglasila je da se gojaznost ne može okarakterisati kao bolest odmah, nego kao stanje koje se može razviti u bolest, a kada se razvije u bolest onda utiče na svaki segment organizma.

Ona je navela da se problem gojaznosti može riješiti izmjenom načina ishrane i povećanjem fizičke aktivnosti. Ona je dodala da je gojaznost možda još veća epidemija od dijabetesa, upravo zbog faktora na koje se može uticati.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu