Magazin

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (86): Kako se riješiti gojaznosti

Gojaznost označava pretjeranu količinu tjelesne masti - triglicerida. Kada tjelesna težina osobe prelazi 10% vrijednosti normalne tjelesne težine, smatra se da je ona gojazna.

gojaznost
FOTO: BBC NEWS/YOUTUBE/SCREENSHOT

Gojaznost je povezana sa raznim oboljenjima i utiče na dužinu ljudskog vijeka, kao i na kvalitet života.

Živimo u svijetu visoke tehnologije, brzih informacija, brzog transporta i promjena, što uzrokuje velike promjene navika u ishrani. Uz takav način života ide i gojaznost.

S druge strane, tokom prosječnog ljudskog vijeka, čovjek provede 150.000 sati u sjedećem položaju. U nekim zemljama osiguravajuća društva propisuju veći novčani iznos kao polisu životnog osiguranja, jer smatraju da gojazne osobe imaju kraći životni vijek sa više rizika. Na osnovu tabela koje su sačinila osiguravajuća društva u vezi sa smanjenjem životnog vijeka u odnosu na očekivano trajanje životnog vijeka kod normalno uhranjenih, može se vidjeti konstantan odnos između smrtnosti i gojaznosti sa vrlo brzim porastom smrtnosti samo zbog nekoliko suvišnih kilograma.

Ne samo u našoj zemlji nego i u svijetu gojaznost predstavlja velik i ozbiljan zdravstveni problem. Ovaj poremećaj ne samo da donosi niz problema u kozmetičkom i fiziološkom smislu već dovodi do prijevremene smrti. Osloboditi se viška tjelesne težine korak je ka dobrom zdravlju, prema zdravijem i produktivnijem životu. Čovjek je mnogo složeniji nego zbir ukupnih hemijskih reakcija, pa je pravi savjet za pacijenta onaj koji slijedi zdrav razum.

Naše zdravlje zavisi najčešće od ishrane i tjelesne aktivnosti, tj. od uzajamnih odnosa koji se vrše putem krvi, žlijezda sa unutrašnjim lučenjem i nervnog sistema. Nervni sistem je pokretač života, njegov aktivni princip. Krv donosi hranu svim organima i ćelijama, a crpi hranljivi materijal iz dva izvora – disanja i ishrane. Žlijezde sa unutrašnjim lučenjem brane organizam od spoljašnjeg i unutrašnjeg agresora. One stvaraju hormone i obavljaju svoj zadatak ako im krv obezbijedi i donese zdrave hranjive elemente. U većini slučajeva gojaznost ne predstavlja i nije primarni endokrini problem, ali pacijenta treba podvrgnuti ispitivanjima da bi se isključili primarni hormonski poremećaji i da li je gojaznost praćena promjenama u endokrinom sistemu.

Tjelesna težina kod zdravih ljudi relativno je stabilna i nepromjenjiva, a održava se zahvaljujući harmoničnom funkcionisanju brojnih organa i sistema u čovječjem organizmu. Uzroci gojaznosti su mnogobrojni, a dijele se na one koji su povezani sa pretjeranim uzimanjem hrane i one koji dovode do poremećaja razlaganja i korišćenja hrane, te eliminacije otpadnih produkata.

Uzroci gojaznosti mogu biti urođeni ili stečeni. Među stečenim uzrocima česte su loše navike u ishrani ili organski poremećaj. Procenat gojazne djece u porodicama gdje su jedan ili oba roditelja gojazni velik je i kreće se od 50 do 80%, a u porodicama u kojima su oba roditelja normalne tjelesne težine gojazne djece ima do 10%.

Dobar apetit i fizička neaktivnost pogoduju skupljanju masti u organizmu. Naglo gojenje i pretjerana želja za jelom u većini slučajeva odraz su umora i nervoze ili prikrivenih nespokojstava i nezadovoljstava. Svi srećemo žene i muškarce koji neprestano nešto grickaju i čim dožive neku neprijatnost uđu u konflikt ili im je naprosto dosadno, otvaraju frižider i gutaju sve što im dođe pod ruku. Kako oslabiti, postavlja se pitanje, ne samo zato što nije lijepo biti gojazan već i zato što su to zahtjevi koje nameće potreba za održavanjem organizma u zdravom stanju.

U promijenjenim uslovima života i ishrane svaki pojedinac treba da se potrudi da reguliše ishranu jer će ona omogućiti normalno funkcionisanje organizma i normalan život. U tom pogledu Kinezi su primijetili i istražili bioritam i u kineskoj medicini zaključili da je sve međuzavisno, prožeto i uzročno-posljedično povezano, te da se ništa ne odvija stihijski. Uočeno je postojanje dnevnih, mjesečnih, sezonskih ritmova, a danas i više stotina bioritmova trajanja od nekoliko sekundi do 11 godina.

Gojaznost nije posljedica poremećaja u žlijezdama, kao što se dugo mislilo (osim u posebnim slučajevima). Gojaznost se povezuje s mastima, a ne težinom, tako da cilj nije izgubiti težinu na račun tkiva bez masti kao što su krv, kosti i mišići, koji su inače teži od masti, već gubitak masnog tkiva.

Dr Dmitar Hajder

(Nastaviće se)

Raniji tekstovi:

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (71): Vasa Pelagić

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (72): Šta je virus

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (73): Položaj čovjeka u makro i mikrosvijetu

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (74): Čuda nauke

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (75): Ugljenik C7

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (76): Tajne termoterapije

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (77): Studija 7 zemalja

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (78): Gojaznost

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (79): Tajne dnevno-noćnog ritma

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (80): Mala istorija šećera

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (81): Kiselost organizma

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (82): Tradicionalna kineska medicina

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (83): Akupunktura za početnike

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (84): Laserska akupunktura

Magična moć minerala, biljaka i moderne medicine (85): Jin i jang

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu